20.10.2014 Starost: 8 let

V DRUGEM KROGU LOKALNIH VOLITEV DOBILI ŠE 54 ŽUPANOV

Ljubljana, 20. 10. 2014 – V drugem krogu lokalnih volitev so volivci župane izvolili še v 54 občinah.

V več kot polovici občin, kjer so v nedeljo volili, so izbrali nove župane, v 22 občinah pa so vnovič izvolili dosedanje. Tudi v drugem krogu je bilo izvoljenih največ županov, ki so kandidirali samostojno oziroma s podporo volivcev. V drugem krogu je bilo izvoljenih pet žensk, v naslednjem mandatu bodo torej županje vodile 16 občin. To je več kot v prejšnjem mandatu, ko so županje vodile deset občin.

Med občinami, ki imajo na čelu županje, ni mestnih občin, bodo pa županje v prihodnjem mandatu vodile občine Ljutomer, Črna na Koroškem, Kostel, Črnomelj, Majšperk, Dravograd, Semič, Šmarješke Toplice, Solčava, Kozje, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Divača, Grad, Hrpelje-Kozina, Trbovlje in Turnišče.

Starostna struktura novoizvoljenih županov je precej raznolika. Najmlajši župan je 28-letni Nejc Smole, ki je bil v prvem krogu izvoljen v Medvodah. Leto starejša pa je v nedeljo izvoljena županja Trbovelj Jasna Gabrič. Najstarejši je župan Podvelke Anton Kovše, ki šteje 73 let, več kot 70 let pa imata še dva novoizvoljena župana.

Volilna udeležba je bila po neuradnih podatkih 43,57-odstotna, v mestnih občinah pa 36,1-odstotna.

< 5. REDNA SEJA VLADE RS