10.05.2022 Starost: 1 let

USTANOVNA SEJA DRŽAVNEGA ZBORA

Ljubljana, 10. 5.2022 - Na prvi seji novega sklica Državenga zbora bodo poslanci poleg potrditve mandatov, sestave MVK in glasovanja o novem predsedniku odločali še o podpredsednikih DZ, generalnem sekretarju in sestavi delovnih teles DZ, so se začasni vodje poslanskih skupin dogovorili na kolegiju s trenutnim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem.


Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili, da bo mesto predsednika mandatno-volilne komisije (MVK) pripadlo Gibanju Svoboda, o kandidatu pa se bodo še dogovorili. Tudi o kandidatih za preostale funkcije v delovnih telesih DZ bodo začasni vodje predsednika DZ obvestili do srede, do 12. ure.

Kandidat za generalnega sekretarja je poslanec LMŠ Robert Pavšič. Zorčič je na vprašanje, ali se mu zdi nenavadno, da to funkcijo prevzema poslanec, dejal, da je funkcija specifična, saj mora generalni sekretar DZ paziti na interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije. Spomnil je, da je doslej veljalo nepisano pravilo, da naj bi bili generalni sekretarji čim manj politično izpostavljeni. "Ampak na koncu je to vedno odločitev večine in na koncu se vedno presoja delo vsakega generalnega sekretarja," je dodal Zorčič.

Sestanek je po Zorčičevi oceni potekal "zelo gladko", nadeja pa se, da bodo kolegiji predsednika DZ tako potekali skozi cel nadaljnji mandat.


< V PRVIH 4 MESECIH 147 MILIJONOV PRESEŽKA