17.03.2010 Starost: 10 let
Kategorija: Novice

USTANAVLJANJE POKRAJIN BO POTEKALO S POČASNEJŠO DINAMIKO

Ljubljana, 17.3.2010  - Služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko še vedno sledi cilju ustanovitve pokrajin, vendar bosta prioriteta v tem hipu drugi dve področji: kohezijska in predvsem regionalna politika, je danes povedal minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Na resornem ministrstvu so vladi predlagali spremembo normativnega programa tako, da bi sprejetje pokrajinske zakonodaje predvideli nekje konec leta 2011.

Dodal je, da sedaj s sodelavci veliko energije vlagajo v nov zakon o skladnem regionalnem razvoju. Bo pa ustanovitev pokrajin še vedno cilj, "saj ko se nehamo pogovarjati o ustanovitvi pokrajin, se nehamo pogovarjati o decentralizaciji Slovenije" in to je zanj osebno in tudi za to vlado nesprejemljivo.

Vendar pa bodo začetno visoko dinamiko pri procesu ustanavljanja pokrajin nekoliko znižali. Vladi so predlagali spremembo normativnega programa tako, da bi sprejetje pokrajinske zakonodaje predvideli nekje konec leta 2011, je pojasnil minister. Glede na konceptualna razhajanja, predvsem z opozicijo, pa bodo veseli, če bodo usklajevanja zaključena prej.

Minister je ob tem sporočil, da so na spletnih straneh službe objavili pokrajinsko zakonodajo ter pričakujejo širšo razpravo zainteresirane javnosti in predloge za izboljšave.

< PRIPRAVA OBČINSKIH UPRAV NA JESENSKE VOLITVE