04.11.2020 Starost: 3 let

EU - NUJNA IZVEDBA NAČRTA ZA OKREVANJE

Ljubljana 4.11.2020 - Finančni ministri držav v območju evra so včeraj ob slabšanju epidemioloških razmer in krepitvi negotovosti, ki bremeni gospodarsko okrevanje, izpostavili nujnost izvedbe julijskega načrta za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Izrazili so prepričanje, da bodo evropski poslanci in članice EU dogovor dosegli do konca leta.


Evroskupina je razpravljala o finančnih in gospodarskih posledicah pandemije novega koronavirusa. Direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Andrea Ammon jim je poročala o razvoju pandemije. Ministri so na virtualnem zasedanju sprejeli izjavo o pandemičnem razvoju to jesen.

"Evroskupina ostaja enotna pri odzivanju na to krizo," so izpostavili v skupni izjavi. Zagotovili so, da bodo še naprej podpirali zdravstvene ukrepe za zaščito državljanov v teh zahtevnih časih, saj da to dolgujejo tistim, ki jih je pandemija najbolj prizadela.

"Nedavna pospešitev širjenja virusa in novi omejevalni ukrepi so dodatno okrepili negotovost in bodo verjetno obremenili okrevanje," so še zapisali v izjavi. Obljubili so, da bodo pozorno spremljali vpliv pandemije na gospodarstvo, se še naprej usklajevali in izvajali vse, kar je bilo dogovorjeno.

Načrt za okrevanje je treba doreči in izvesti prednostno ter zagotoviti hitro izplačilo sredstev v prihodnjem letu, so poudarili. To je potrebno v podporo reformam in naložbam za zagotovitev okrevanja, so opozorili. Izpostavili so tudi pomen hitre predložitve ambicioznih nacionalnih načrtov za okrevanje in odpornost.

Voditelji članic unije so julija dosegli dogovor o svežnju za spoprijem s pandemijo, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in 750-milijardni sklad za okrevanje, a sedaj se morajo članice unije o zakonodaji dogovoriti še z Evropskim parlamentom. Pogajanja so izjemno težka, dogovora še ni na vidiku.

Nujno je v celoti uporabiti vsa orodja, izvedba dogovorjenega je sedaj glavna naloga, je opozoril tudi evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki bo v četrtek predstavil jesensko gospodarsko napoved, pripravljeno v izjemni negotovosti. "Živimo v časih, polnih izzivov, tudi ko gre za gospodarske napovedi," je ponazoril.

Gentiloni je posebej izpostavil dve sporočili: nujnost hitrega dogovora o načrtu za okrevanje in ohranitev maksimalnega odstopanja od veljavnih proračunskih pravil vsaj do konca prihodnjega leta. Maksimalno prožnost zagotavlja sprožitev splošne odstopne klavzule pakta za stabilnost in rast, ki jo je mogoče uporabiti v primeru resnih gospodarskih težav, ki vplivajo na celotno EU.


< KOMISIJA DS PODPRLA PREDLOG AMANDMAJEV ZOS NA ZFRO