24.10.2019 Starost: 25 dni

TRETJA SKUPINA OBČIN PREJEMNIC SREDSTEV ZA BREZPLAČNI DOSTOP DO SPLETA

Ljubljana, 24.10.2019 - Evropska komisija je objavila rezultate tretjega razpisa v okviru pobude WiFi4EU za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih, ki je potekal septembra letos. Skupna vrednost razpisa je nekaj manj kot 27 milijonov evrov, bone v vrednosti 15.000 evrov pa bo prejelo 1780 občin. Med njimi je 32 slovenskih.

Na razpis se je prijavilo približno 11.000 občin iz vseh sodelujočih držav, in sicer iz članic EU, Islandije in Norveške, so sporočili iz Bruslja. Sredstva pa so bila tako kot v prejšnjih razpisih razdeljena po vrstnem redu prejetih prijav. Skupna vrednost tretjega razpisa je bila 26,7 milijona evrov.

Med prejemniki je tudi 32 slovenskih občin. Bone bodo tako prejele občine Radeče, Mozirje, Bohinj, Lovrenc na Pohorju, Podlehnik, Braslovče, Rečica ob Savinji, Brezovica, Dobje, Gorenja vas-Poljane, Brda, Luče, Pesnica, Šempeter-Vrtojba, Nazarje, Odranci, Miklavž na Dravskem polju, Hoče-Slivnica, Središče ob Dravi, Ormož, Cankova, Miren-Kostanjevica, Log-Dragomer, Dol pri Ljubljani, Renče-Vogrsko, Logatec, Mokronog-Trebelno, Dravograd, Kranjska Gora, Vipava, Tabor in Šalovci.

V okviru prejšnjih dveh razpisov je bone prejelo 6200 občin, pri čemer je bila skupna vrednost prvega razpisa 42 milijonov evrov, drugega pa 51 milijonov evrov.

S prejetimi sredstvi bodo lahko občine vzpostavile brezžične dostopne točke na javnih mestih oz. v parkih, na trgih, v javnih zgradbah, knjižnicah in zdravstvenih ustanovah.

Denarna podpora v znesku 15.000 evrov na občino je namenjena izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Občine bodo morale točke vzdrževati najmanj tri leta.

EU bo do konca leta 2020 objavila še en razpis v okviru sheme, pobuda WiFi4EU pa bo po ocenah komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo imeli vsa evropska mesta in vasi v glavnih prostorih javnega življenja do leta 2020 prosto dostopno spletno povezavo.

< POBUDA NEPROFITNEGA ZDRUŽENJA »EVROPSKE PRESTOLNICE IN MESTA ŠPORTA« - ACES EUROPE