21.10.2009 Starost: 12 let
Kategorija: Novice

STRATEŠKI SVET ZA REGIONALIZACIJO O POKRAJINAH V KRATKEM

Ljubljana, 21.10.2009- Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da naj bi strokovni svet pri vladi v kratkem pripravil zakon o ustanovitvi pokrajin, najverjetneje pa naj bi se odločili za tri razvojne pokrajine. čŒlana strateškega sveta za decentralizacijo in regionalizacijo Staneta Vlaja pa čudi, da predsednik vlade govori o treh razvojnih pokrajinah.

V službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) danes pojasnjujejo, da se aktivnosti za vzpostavitev pokrajin nadaljujejo. Strateški svet za regionalizacijo in decentralizacijo, ki ga je kot svoj posvetovalni organ ustanovil predsednik vlade, se je doslej sestal dvakrat, nazadnje junija, in oblikoval stališča za nadaljevanje procesa regionalizacije Slovenije. Na svojem drugem srečanju so se strokovnjaki dogovorili za ustanovitev ožje delovne skupine, ki bo do prihodnjega srečanja strateškega sveta dodelala funkcionalno, finančno in organizacijsko-upravno komponento pokrajin, upoštevajoč ustavno koncepcijo pokrajine. Strateški svet, ki naj bi se znova sestal v kratkem, pa se je opredelil tudi do teritorialne sestavine in podprl koncept večjih pokrajin v Sloveniji (tri oziroma šest ali osem pokrajin), so navedli v SVLR. Obenem so napovedali, da bo, ko bo osnutek zakona o ustanovitvi pokrajin pripravljen za javno razpravo, sledilo posvetovanje z občinami in pridobitev njihovih mnenj. Po tem bo vlada dokončno oblikovala predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, ki je po normativnem programu dela vlade za obravnavo v državnem zboru predviden v letošnjem decembru. čŒlan strateškega sveta za decentralizacijo in regionalizacijo, upokojeni profesor za področje javne uprave Stane Vlaj pa je za STA danes dejal, da ga čudi, da predsednik vlade govori o treh razvojnih pokrajinah. Poudarja, da takšen predlog nima podlage v strokovnih ekspertizah. Vedno, ko so se preučevali različni modeli, je bil v ospredju predlog za delitev Slovenije na šest do osem pokrajin. Poleg tega, opozarja Vlaj, naj bi zakon o ustanovitvi pokrajin sledil paketu preostale pokrajinske zakonodaje, s katero bi določili naloge, pristojnosti in financiranje pokrajin. Strateški svet za decentralizacijo in regionalizacijo se je doslej sestal dvakrat, nazadnje junija, do tretje seje zaradi odstopa dosedanje ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlate Ploštajner ni prišlo. Premier pa je idejo predstavil že na prvi seji sveta, je povedal Vlaj. Vendar strateški svet po njegovem "absolutno ne sme biti nek alibi za to, kar predlaga". Dodaja, da je sam ves čas opozarjal, da je takšna členitev problematična in se stroka z njo nikakor ne strinja. Razvojne pokrajine so lahko umeščene v sistem pokrajin, a pokrajina je vendarle - kot izhaja že iz ustave - samoupravna širša lokalna skupnost, ki opravlja lokalne zadeve širšega pomena in z zakonom določene zadeve regionalnega pomena ter ima neko svojo oblastno strukturo.

< POSLANCI TUDI O NOVEM MINISTRU ZA LOKALNO SAMOUPRAVO