16.09.2020 Starost: 3 let

STRATEŠKI SVET ZA DEBIROKRATIZACIJO PREDLAGA VLADI NABOR UKREPOV

Ljubljana, 16. 9. 2020 - Strateški svet za debirokratizacijo, v kateri sodeluje tudi predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj, je za vlado pripravil nabor predlogov ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju, ki so usmerjeni v poenostavitev poslovanja in v nekaterih primerih nižje davke. Predsednik sveta Ivan Simič je na današnji novinarski konferenci ocenil, da nižji davki pomenijo tudi več izplačil v proračun.


Strateški svet je predloge ukrepov - teh je samo na davčnem področju 28, na okoljskem pa 30 - v torek predstavil koalicijskem poslancem, sedaj jih bo preučilo še ministrstvo za finance. Simič meni, da bi vsaj del predlogov lahko sprejeli do konca leta, nekateri, tehnološko in informacijsko bolj zapleteni, pa bi lahko zaživeli s 1. aprilom prihodnje leto.

"Pazili smo, da bi bilo proračunskega izpada čim manj, vendar menimo, da bi z nekaterimi spremembami lahko pridobili kvečjemu več prihodkov," je dejal Simič. Največ zanimanja je na predstavitvi požel predlog uvedbe socialne kapice za zaposlene z bruto plačo nad 6000 evrov. "Če hočemo uvesti kapico, mora biti meja taka, da bo sprejemljiva za vse," je pojasnil Simič.

Svet predlaga ukinitev luksuznega davka pri motornih vozilih in uvedbo šestega dohodninskega razreda z davčno osnovo nad milijon evrov, pri katerem bi bila stopnja obdavčitve desetodstotna. S tem svet cilja predvsem na športnike, ki sklepajo "dobre pogodbe".

Na področju kriptovalut predlagajo 20-odstotno obdavčitev dobičkov. Za osnovo bi po predlogu sveta vzeli razliko med vrednostjo nakupa kriptovalute in izplačilom na račun. "Zaenkrat dajmo obdavčiti tisto, kar lahko," je dejal Simič.

Svet predlaga, da se rok, po katerem se ne plača dohodnine od dobička iz kapitala, doseženega pri odsvojitvi kapitala, skrajša z 20 let na 15 let. Želijo si znižanja stopnje davka od dohodkov iz kapitala iz 27,5 na 25 odstotkov, pri oddajanju nepremičnin v najem pa zvišanje normiranih odhodkov s 15 na 30 odstotkov in znižanje stopnje dohodnine s 27,5 na 25 odstotkov.

"Predlagamo zvišanje odstotka dohodnine, ki ga lahko zavezanci namenijo raznim društvom, in to z 0,5 odstotka na en odstotek, ter zvišanje odstotka, ki bi ga lahko davčni zavezanci namenili za donacije, in sicer na 20 odstotkov," je naštel.

Med drugim predlagajo tudi uvedbo aplikacije, ki bi omogočila boljši pregled ter takojšnjo izdajo odločbe ob prijavah dividend in obresti iz tujine, ter poenostavitev pri izračunu potnih stroškov na delo, in sicer v višini 10 centov na kilometer.

Na področju gospodarstva predlagajo avtomatizacijo izpolnjevanja obrazcev v javni upravi. "Z matično številko podjetja se izkažemo in na mestu so vsi dokumenti. Želimo tudi zagotoviti vodenje podatkov o poslovnih subjektih v enem registru," je dejal Simič. Med predlogi je naštel tudi uvedbo zlate vizumske sheme, poenostavitev dela od doma in refundacije bolniških nadomestil.

Številne ukrepe predlagajo tudi na področju okolja, ti pa gredo predvsem v smeri poenostavitev pri izdaji gradbenih dovoljenj in odpravo birokratskih zapletov.
Trenutno je sicer že v fazi sprejemanja gradbeni zakon in druge uredbe, ki bodo poslovanje na tem področju že poenostavile.


< ZOS PONOVNO POZVAL VLADO K POGOVOROM O VIŠINI POVPREČNINE