22.06.2021 Starost: 160 dni

STRATEGIJA CEPLJENJA COVID-19

Ljubljana, 22. 6. 2021 - Vlada je na 227. dopisni seji določila izvajanje strategije cepljenja proti COVID-19 in sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja.

Vlada je v letu 2020 sprejela Nacionalno strategijo cepljenja (strategija) in jo v letu 2021 posodabljala. Strategija je bila v prvem obdobju omejenega dostopa do cepiv osredotočena v opredelitev skupin prebivalstva, pri katerih obstaja največje tveganje za težji potek in smrt zaradi COVID-19 in jih je potrebno cepiti najprej. Z večanjem količine cepiv, ki so na razpolago in z dostopnostjo do več vrst cepiv, se ukrepi usmerjajo v aktivnosti, ki bodo omogočile, da se zagotovi precepljenost prebivalstva, ki bo poleg zaščite posameznika postopno pomenila tudi čredno imunost.

Vlada je zadolžila Ministrstvo za zdravje, da:

• za pospešitev cepljenja takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih, da se cepivo in možnost cepljenja približata vsem prebivalcem;
  • zadolži vse izvajalce cepljenja, da takoj zagotovijo dovolj terminov za cepljenje vsem zainteresiranim osebam brez predhodnega naročanja na cepljenje;
  • vsem osebam, ki se naročijo ali pridejo na cepljenje, takoj zagotovi možnost izbire vrste cepiva;
  • cepljenim osebam takoj zagotovi enostavno in brezplačno pridobitev potrdila o cepljenju;
  • izvede dodatne aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi v zdravstvu.

Celoten povzetek je na voljo TU.

< VLADA RS DOLOČILA BESEDILO NOVELE ZAKONA O NALEZLJIVIH BOLEZNIH