19.04.2010 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

SREČANJE SLOVENSKEGA IN HRVAŠKEGA MINISTRA ZA LOKALNO SAMOUPRAVO IN REGIONALNI RAZVOJ

Podčetrtek, 19. 04.2010 - Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš in njegov hrvaški kolega, minister za regionalni razvoj, gospodarstvo in vodno gospodarstvo, Božidar Pankretič‡ sta danes v Podčetrtku predstavila vsebino drugega razpisa v okviru programa Ipa Slovenija-Hrvaška 2007-2013.


Kot je dejal Gjerkeš, je bil razpis objavljen v petek, predmet javnega razpisa pa je sofinanciranje operacij, ki učinkovito prispevajo k ustvarjanju dinamičnega območja z intenzivnimi interakcijami razvojnih akterjev in njihovih deleženikov na obeh straneh meje.

Minister Gjerkeš je poudaril, da je na drugem razpisu na voljo skoraj 12 milijonov evrov sredstev. Prednostna naloga drugega razpisa je gospodarski in družbeni razvoj ter trajnostno upravljanje z naravnimi viri. Vsi projekti pa se morajo končati do konca marca 2013.
Pojasnil je tudi, da se je čezmejno sodelovanje začelo že leta 2003, ko so Slovenija, Hrvaška in Madžarska podpisale trilateralni sporazum za uresničevanje čezmejnega sodelovanja. Od takrat pa do danes so bili izpeljani številni projekti med Slovenijo in Hrvaško, predvsem pa projekti, ki so se nanašali na pripravo tehnične dokumentacije za industrijske cone in turistične destinacije. Ob tem pa sta Slovenija in Hrvaška vzpostavili tudi številna partnerstva.
Gjerkeš je izrazil zadovoljstvo, da še vedno poteka uspešna izvedba 21 projektov, ki so bili odobreni na prvem razpisu. Na ta razpis je namreč prispelo 112 vlog, na voljo pa je bilo 17 milijonov evrov. Med večja projekta s tega razpisa je Gjerkeš izpostavil ureditev plovnega režima na Kolpi in revitalizacijo istrskega podeželja.
Sicer minister pričakuje, da bodo skupna sredstva za čezmejne projekte do leta 2013 dosegla 55 milijonov evrov oz. da bodo sredstva za tovrstne programe na voljo tudi po letu 2013.
Pankretič‡ je povedal, da je cilj čezmejnih projektov izboljšati življenjski standard ljudi na obeh strani meje. Spomnil je tudi, da je bil izkoristek na prvem razpisu Ipa skoraj 100-odstoten, zato verjame, da bo tudi za drugi razpis vladalo veliko zanimanje.
Po njegovem mnenju se morajo na Hrvaškem še veliko naučiti glede kohezijske politike. Kot primer dobre prakse je Pankretič‡ izpostavil projekt Alpe Adria, v katerem Slovenija in Hrvaška sodelujeta že kar nekaj let.
"Želimo si, da bi našim otrokom zapustili razvito gospodarstvo in jim tako omogočili, da ne odhajajo s podeželja v večje mesta. Naslednje srečanje z ministrom Gjerkešem bo na Hrvaškem" je še dejal Pankretič‡.


< V SOBOTO VRHUNEC AKCIJE OSVED!