01.02.2011 Starost: 12 let
Kategorija: Novice

SPREJET ZAKON O USTANOVITVI OBČINE MIRNA

Ljubljana, 1. 2. 2011 - DZ je sprejel zakon, ki ustanavlja občino Mirna. Tako se 210 slovenskim občinam pridružuje še ena. Njeno ustanovitev je bila državnemu zboru naložena z odločbo ustavnega sodišča. Nova občina Mirna se bo izločila iz občine Trebnje.

Pobudi za ustavno presojo sta krajevni skupnosti Ankaran in Mirna vložili po tem, ko je DZ po izglasovanem vetu državnega sveta zavrnil zakon, s katerim bi ustanovili obe novi občini. Za zakon ni bilo zadostne večine predvsem zaradi nasprotovanja ankaranski občini. Pozneje sta bila vložena dva ločena zakona, posebej za Ankaran in posebej za Mirno. Ko je ustavno sodišče sporočilo svojo odločitev, je bil v zakonodajnem postopku le še predlog za ustanovitev občine Mirna in o njem je DZ dokončno odločil in ga potrdil.

Prebivalci Mirne so zadovoljni, da so poslanke in poslanci potrdili predlog zakona, ki predvideva ustanovitev občine Mirna, so zapisali v Krajevni skupnosti Mirna. "Kljub visoki podpori na današnjem glasovanju, na Mirni glede na skoraj dveletno bitko za našo samostojno pot še vedno težko verjamemo, da so se naše želje vendarle uresničile," meni predsednica sveta Krajevne skupnosti Mirna Barica Kraljevski. Prav tako so s sprejetjem zakona zadovoljni v strokovnem in operativnem odboru za ustanovitev občine Mirna. Kot so zapisali, si v najkrajšem možnem času želijo volitve.

< 1. SEJA ODBORA ZA OKOLJE, PROSTOR, URBANIZEM, PROMET IN KOMUNALNO INFRASTRUKTURO ZOS