02.03.2022 Starost: 333 dni

SPREJET ZAKON O SPODBUJANJU DIGITALNE VKLJUČENOSTI

Ljubljana, 2. 3. 2022 - Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na 96. izredni seji, ki je potekala 28. 2. 2022, s 45 glasovi za in nobenim proti sprejeli Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti.

Cilj Zakona je z osnovnimi digitalnimi kompetencami opremiti vsaj 80 odstotkov odraslih. S tem namenom zakon med drugim prinaša vrednostne bone za nakup računalniške opreme.

Objavo prvih javnih razpisov za subvencioniranje tečajev digitalnih veščin na podlagi tega zakona so napovedane za jesen. Starejšim od 55 let se bo omogočilo, da s pomočjo brezplačnih tečajev pridobijo osnovne digitalne veščine, mladim pa se bo s temi brezplačnimi tečaji zagotovili dostop do naprednejših digitalnih veščin, pa naj gre za robotiko, programiranje, umetno inteligenco ali digitalno podjetništvo.

Predvidene so tudi subvencije za pridobitev pedagoških znanj za učitelje, nakup digitalnega učnega gradiva in vzpostavitev klicnih centrov za pomoč prebivalcem. Na podlagi zakona se bodo organizirale tudi promocijske kampanje, prva bo namenjena ozaveščanju o zaščiti pred spletnimi napadi in prevarami, je povedal.

Ob tem zakon že določa podrobnosti glede digitalnih bonov za leto 2022. Vredni bodo 150 evrov in jih bodo lahko osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študenti porabili za nakup računalniške opreme, starejši od 55 let pa za udeležbo na subvencioniranih tečajih s področja digitalne povezljivosti.

V naslednjih letih je pričakovati, da se bo nabor upravičencev do digitalnih bonov širil. Letos bodo bone prejele tiste skupine prebivalcev, ki najbolj potrebujejo podporo in pomoč, v prihodnje pa bo določitev upravičencev temeljila na podlagi načrta spodbujanja digitalne vključenosti, ki ga bo za vsakokratno dveletno obdobje potrjevala vlada.

Za predvidene ukrepe je že v letošnjem letu na voljo dobrih 31 milijonov evrov.

< PREDLOG RESOLUCIJE O KREPITVI POTRESNE VARNOSTI "PREHITIMO POTRES"