09.07.2021 Starost: 1 let

SPREJET ZAKON O INTERVENTNIH UKREPIH ZA POMOČ GOSPODARSTVU IN TURIZMU PRI OMILITVI POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19

Ljubljana, 9. 7. 2021 - Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so s 47 glasovi za in osmimi proti sprejeli Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT). Za izvedbo ukrepov je v državnem proračunu zagotovljenih skoraj 244 milijonov evrov.

Z Zakonom o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19:

• podaljšanje ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za zaposlene za obdobje od 1. julija do 30. septembra 2021, z možnostjo podaljšanja do konca leta.
  • novi boni za vse državljane za koriščenje storitev v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Prejeli jih bodo vsi državljani in sicer v višini 100€ za odrasle osebe in 50€ za mladoletne osebe;
  • sprememba pogojev za unovčenje lanskih turističnih bonov, in sicer na način, da jih državljani lahko unovčijo tudi pri sezonskih ponudnikih namestitev in pri tistih, ki so svoja vrata odprla v letošnjem letu;
  • državna pomoč v obliki financiranja regresa za letni dopust v višini 1.024 evrov na zaposlenega;
  • povračilo stroškov industriji srečanj ter denarnega povračila v višini 25 % upravičenih stroškov filmski in avdiovizualni industriji;
  • imetniki pravice za vodo za namen kopališč bodo oproščeni plačila povračila za prvo polovico tega leta (kopališča so bila večino časa zaprta, nekaj časa pa so bila na voljo zgolj gostom namestitvenih kapacitet, v okviru katerih nekatera kopališča delujejo);
  • pomoč upravljalcem žičniških naprav, ki jim bo pripadlo povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic v višini 40 % in fiksna nadomestila za nova smučišča med 500 in 1.600 evrov.

Celoten Zakon je na voljo TU.

< SPREJET ZAKON O NUJNIH UKREPIH NA PODROČJU ZDRAVSTVA (ZNUPZ)