27.10.2014 Starost: 8 let

SLOVENIJI ODMRZNJENA VSA SREDSTVA EVROPSKE KOHEZIJSKE POLITIKE

Ljubljana, 27. 10. 2014 – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na svoji spletni strani objavilo novico, da je Evropska komisija 24. 10. 2014 sprejela odločitev o dokončni odmrznitvi zadržanih sredstev Sloveniji (kot je nakazal že generalni direktor Evropske komisije za regionalno in mestno politiko Wlater Deffaa v času obiska v Sloveniji). Priliv 248 milijonov EUR sredstev sledi prejemu uradne odločitve, vendar ne prej kot v roku treh tednov.

• Ustavljena so bila plačila zahtevkov v skupni višini 184 milijonov EUR, ki jih je Slovenija predložila Komisiji v decembru 2013 in nadaljnjih zahtevkov v skupni višini 106,4 milijona EUR, predloženih v maju in juliju 2014. Na osnovi popravljalnih ukrepov, ki jih je Slovenija izvedla, je Evropska komisija avgustu 2014 delno sprostila plačila. Slovenija je v septembru 2014 prejela nakazilo v višini 182,99 milijona EUR.

• Dodatni finančni popravek, ki ga je Slovenija izvedla za sprostitev sredstev znaša 6,2 mio EUR vezano na članstvo v inženirski zbornici in 1,9 milijona EUR za projekt Pragersko Hodoš, 1,7 milijona EUR za Medicinsko fakulteto Maribor in 635.662 EUR za projekt izgradnje širokopasovnih povezav na Dolenjskem.

< ZOS PRISTOJNE POZVAL K SKLICU TAKOJŠNJEGA SESTANKA NA TEMO PRORAČUNA 2015, POVPREČNINE IN SREDSTEV ZA SOFINANCIRANJE INVESTICIJ