12.05.2009 Starost: 13 let
Kategorija: Novice

SLOVENIJA PREVZELA PREDSEDOVANJE SVETU EVROPE

Madrid - Ljubljana, 12. 5. 2009 - Odbor ministrov Sveta Evrope (SE) je začel zasedanje, na katerem bo Slovenija iz rok Ĺ panije za pol let prevzela predsedovanje SE. SE letos obeležuje 60 let obstoja. Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar bo na zasedanju SE predstavil tudi prioritete predsedovanja. Ob začetku predsedovanja Slovenije SE je Aleš Zalar, minister za pravosodje v Ljubljani predstavil Kratek vodič po Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Udeleženci 119. zasedanja Odbora ministrov SE, med njimi tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, bodo pregledali dosedanje delo in imeli priložnost, da zarišejo izzive za naprej. Pozornost bodo namenili več aktualnim temam, kot je zastoj reformnega procesa Evropskega sodišča za človekove pravice. Zasedanje bo predvidoma zaznamovala razprava o konfliktu v Gruziji in o stanju demokracije v Evropi s poudarkom na Belorusiji, ki kot edina država v Evropi za zdaj ostaja izven okvira SE. Pozornost bo namenjena tudi sprejetju priporočil PS SE glede kandidatov za novega generalnega sekretarja SE, ki bo nasledil Davisa. Zadnji vrh SE je bil leta 2005 v Varšavi in iz tega izhajajo tudi prednostne naloge delovanja.

Kot predsedujoča si bo Slovenija prizadevala za nadaljevanje postopka reforme Evropskega sodišča za človekove pravice. Ta pomembna inštitucija se zadnja leta sooča s stalnim naraščanjem primerov, reformni proces pa stoji. Protokola 14 k Evropski konvenciji za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki bi izboljšal učinkovitost sodišča, ni ratificiralo vseh 47 držav članic, izjema je Rusija. Zagate se bodo dotaknili tudi ob robu zasedanja v Madridu, kjer se bodo na konferenci zbrale pogodbenice konvencije. Ministri pa naj bi razpravljali o začasni rešitvi glede uveljavitve protokola 14.

Zasedanje se je pričelo z nagovorom gostitelja, zunanjega ministra Ĺ panije, Miguela Angela Moratinosa, ki je spregovoril o nalogah, ki čakajo organizacijo. O izzivih je spregovoril tudi generalni sekretar SE Terry Davis, ki je poudaril pomen organizacije tako v preteklosti, kot v prihodnosti. Dejal je, da varstvo človekovih pravic in krepitev demokracije, človekovih pravic in vladavine prava v Evropi - se ni spremenila, spremenil pa se je vsekakor kontekst.

Za španskega prestolonaslednika Felipeja se organizacija lahko pohvali z veliko projekti, ki so prispevali k njenemu razvoju, pa vendar jo v prihodnosti čaka še veliko dela, pri čemer je med drugim izpostavil področje boja proti terorizmu.

Slovenija bo Odboru ministrov SE, varuhu temeljnih vrednot SE, predsedovala do 18. novembra, ko bo nalogo predala Ĺ vici. Med predsedovanjem se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov v Ljubljani, Strasbourgu in drugod.

Ob začetku predsedovanja Slovenije Odboru ministrov Sveta Evrope je Aleš Zalar, minister za pravosodje v Ljubljani predstavil Kratek vodič po Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

< POSVET AKTUALNA VPRAŠANJA S PODROČJA JAVNEGA NAROČANJE IN PREDSTAVITEV INFORMATIVNEGA SISTEMA ZA CELOVITO PRIPRAVO IN VODENJE JAVNIH NAROČIL