13.01.2010 Starost: 13 let
Kategorija: Novice

SKUPINA POSLANCEV ZA IZREDNO SEJO DZ ZARADI NEČRPANJA EVROPSKIH SREDSTEV

Ljubljana, 1. januarja - Poslanca SLS Franc Pukšič in SDS Andrej Vizjak sta predstavila zahtevo za sklic izredne seje DZ v zvezi s problematiko neobjavljenega petega razpisa za črpanje evropskih sredstev iz programa razvoja regij. Po Vizjakovih besedah je cilj seje pregled dinamike izvajanja programov črpanja evropskih sredstev in to, da se črpanje pospeši.

Kot sta na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani ponovila Pukšič in Vizjak, naj bi državna sekretarka službe vlade za evropske zadeve in razvoj Andreja Jerina samovoljno ali po navodilih ministra te vladne službe Mitje Gasparija preprečila objavo petega razpisa in s tem blokirala črpanje 296 milijonov evrov evropskih sredstev. Skupina poslancev zato med drugim predlaga, naj DZ na izredni seji vladi predlaga, da odstavi Andrejo Jerino.
V obeh poslanskih skupinah so že konec minulega leta opozorili, da vlada v času krize namerno zadržuje sredstva EU in da si Jerina prizadeva zavreči že narejene projekte in tako obremeniti državni proračun in blagajne lokalnih skupnosti. Zato so takrat izrazili pričakovanje, da bo vlada iz teh razlogov razrešila Andrejo Jerina, poslanska skupina SNS pa je 7. januarja zoper njo iz istega razloga vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.
V službi vlade za razvoj in evropske zadeve so konec decembra pojasnili, da so peti razpis zadržali, ker je Evropska komisija zahtevala, da je treba pred nadaljnjim dodeljevanjem sredstev zagotoviti skladnost postopkov dodelitve sredstev s pravno podlago. Slovenska stran je po njihovih pojasnilih novembra lani uskladila prizadevanja za vsaj delno rešitev problema kršitve nacionalnih predpisov pri izvedbi štirih razpisov.
Po Vizjakovih besedah je zadržek za objavo petega razpisa prišel s slovenske strani oz. s strani Andreje Jerina in ne s strani Evropske komisije. "Ne verjamemo ministrstvu za evropske zadeve in razvoj in mislimo, da namerno zapletajo s tem razpisom," je dejal Vizjak in dodal: "Zapletajo, da bi na koncu prišlo do spoznanja, da so za to krivi prejšnji, da občine nimajo pripravljenih projektov in da bi preusmerili ogromen obseg denarja v centre, kjer se pa na takšne projekte pripravljajo."
Vizjak je pojasnil, da nekateri župani najmočnejših občin v Sloveniji, pri čemer je imel, kot je dejal, v mislih predvsem ljubljanskega župana Zorana Jankovič‡a, opozarjajo, da bi morali biti deležni večjega deleža sredstev iz proračuna, s katerim upravlja država. "Prvenstveno pa so sredstva iz programa razvoja regij namenjena zmanjševanju razlik med regijami, kar pa nekaterim očitno ni v interesu," je dodal. Pri tem je izrazil pričakovanja, da bo razprava o tem pospešila črpanje. "

"Ta vladna koalicija se je celo lansko leto trudila, kako bi dokazala pred evropskim računskim sodiščem, da je bivša vlada ravnala nepravilno, evropsko računsko sodišče pa je ugotovilo, da je bilo vse v skladu z dogovorjenimi zadevami v EU in skladno z zakonodajo," je danes dejal Pukšič. "Bojimo se, da je vse prirejeno tako, da do razpisa ne pride," je dodal.
Poleg tega vlada po Vizjakovih in Pukšičevih navedbah sedaj spreminja pogoje razpisa in po novem bodo občine lahko prijavljale projekte, za katere že imajo gradbeno dovoljenje. "Ali pač so določeni župani koalicijskih občin za to izvedeli prej in se bodo na to lahko pripravili," se je vprašal Vizjak in izrazil upanje, da je še čas, da se to prepreči.
Po Vizjakovih besedah so tako v SDS vse bolj zaskrbljeni nad učinkovitostjo črpanja evropskih sredstev na vseh področjih, zlasti v finančni perspektivi 2007-2013, ko si je Slovenija izpogajala za dve milijardi evrov sredstev več, kot jih mora vplačati. Ta vlada zapleta razpise, "namesto da bi uporabila evropska sredstva za spodbujanje in pospeševanje gospodarske aktivnosti", je izpostavil.

< ZOS BO VLOŽILO ZAHTEVO ZA OCENO USTAVNOSTI ZAKONA O IZVRŠEVANJU PRORAČUNOV RS ZA LETI 2010 IN 2011