30.06.2014 Starost: 8 let

SKRB ZA NAČRTNO KULTURNO-UMETNOSTNO VZGOJO NA NACIONALNI IN LOKALNI RAVNI

Ljubljana, 30. 6. 2014 - Ministrstvo za kulturo nam je posredovalo dopis, v katerem vabijo občine k načrtnejši kulturno-umetnostni vzgoji na lokalni in nacionalni ravni.

Ministrstvo za kulturo si v sodelovanju s kulturnimi ustanovami po vsej Sloveniji, z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in drugimi resorji prizadeva za načrtnejšo kulturno-umetnostno vzgojo v vzgoji in izobražavanju, tako na nacionalni kot lokalni ravni.

Številne občine po vsej Sloveniji ste na področju kulturno-umetnostne vzgoje že zelo dejavne, mnoge tudi že zelo uspešno povezujete svoje kulturne ustanove in vzgojno-izobraževalne zavode ter jim pomagate, tako organizacijsko kot finančno, pri izvajanju kulturno-vzgojnih programov in projektov, ne le za otroke in mladino, temveč za vse generacije.

Lokalne skupnosti ste skladno s 14. členom dopolnjenega Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo zavezane k pripravi in sprejemu lokalnega programa za kulturo. Primeri dobrih praks iz lokalnih skupnosti, kjer to že uspešno izvajate, kažejo pozitivne učinke ne le na celostni razvoj otrok in mladih in kakovost vzgojno-izobraževalnih procesov in programov, temveč tudi na kakovost bivanja v širši lokalni skupnosti (pomembni so tudi medgeneracijski učinki).

Na Ministrstvu za kulturo se nadejajo še boljših rezultatov pri številnih ukrepih na področju kulturno-umetnostne vzgoje, zato naprošajo, da jim najkasneje do 15. julija 2014, sporočite ime in priimek, e-naslov in telefonsko številko osebe, ki v vaši lokalni skupnosti skrbi za kulturno-umetnostno vzgojo.

Ker gre za področje, ki preči kulturo in izobraževanje, predlagajo, da v občinah, kjer imate za to ločene službe, sporočite kontakte oseb iz obeh področij. Podatke pošljite Nataši Bucik, nacionalni koordinatorki za kulturno-umetnostno vzgojo na Ministrstvu za kulturo na naslov: kuv.mk(at)gov.si.

< LOKALNE VOLITVE BODO 5. OKTOBRA