25.08.2010 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

SINDIKATI JAVNEGA SEKTORJA PRED IZBIRO: ANEKS ALI NOVELA PLAČNEGA ZAKONA

Ljubljana, 24. 8. 2010 - Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je reprezentativne sindikate javnega sektorja danes seznanila z vladnimi načrti za primer, če za podpis predlaganih ukrepov za zamrznitev plač v javnem sektorju ne bo dovolj sindikatov. V tem primeru bo vlada predlagala novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Sprejetje novele, ki jo je ministrica predstavila sindikatom, bi pomenilo odpoved kolektivne pogodbe za javni sektor in urejanje plač zaposlenih v javnem sektorju prek zakona in vladnih uredb.

Plačne razrede, ki so danes urejeni v kolektivni pogodbi, bi primarno določili z zakonom, višino dodatkov in način delitve sredstev za redno delovno uspešnost bi urejali z vladno uredbo. Kolektivne pogodbe ne bi bile več obvezne, z njimi pa bi lahko določali pravice, ki bi bile za zaposlene ugodnejše od zakonsko določenih. Seveda če bi za to obstajala volja na obeh straneh.

Z novelo bi končali plačno reformo in zadnjih dveh izplačil odprave plačnih nesorazmerij ne bi bilo. Za vsako od še preostalih četrtin odprave plačnih nesorazmerij bi sicer potrebovali 100 milijonov evrov.

Ukrepi iz predloga aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in spremljajočega dogovora medtem pomenijo zamrznitev plač, a ohranitev sistema obveznih kolektivnih pogodb. Med drugim predvidevajo, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij vezali na rast BDP. Izplačili bi zamaknili v obdobje, ki bi sledilo letu, v katerem bi realna rast BDP presegla tri odstotke.

Reprezentativni sindikati javnega sektorja - skupaj jih je 29 - imajo čas za podpis aneksa in spremljajočega dogovora do ponedeljka. Da imajo mandat pomembnega dela članstva za podpis dogovora in aneksa, so po navedbah ministrice danes sporočili trije veliki sindikati. Za veljavnost mora aneks podpisati večina sindikatov iz štirih dejavnosti; novela sicer predvideva spremembo tega kvoruma.

Zadnji sindikalisti so današnji sestanek, na katerem jim je ministrica predstavila tudi predlog zakona o negospodarskih javnih službah, zapustili po šestih urah.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviza) in vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Branimir Ĺ trukelj, ki ima mandat Sviza za podpis aneksa, je ponovil, da zanje z novelo predvidena razveljavitev tarifnih delov kolektivnih pogodb ni sprejemljiva.

"Potem nam ostaja huda in konfliktna bitka za povrnitev pravice do tega, da s kolektivnimi pogodbami urejamo plače, kot smo jih do sedaj," je dejal. Napovedal je, da bodo storili vse, da do razveljavitve tarifnih delov kolektivnih pogodb ne pride. A če se bo to zgodilo, bodo med članstvom preverili tudi, ali je pripravljeno s stavko braniti kolektivne pogodbe.

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi pravi, da razumejo zaostreno situacijo, "nivo dogovarjanj z vlado, ki trmoglavi," pa je zanje nesprejemljiv. Presenetilo bi ga, če bi se na podlagi "tako neprepričljivih argumentov" kateri od 22 sindikatov, vključenih v njegovo pogajalsko skupino, odločil za podpis aneksa.

Na vprašanje, ali nista aneks in dogovor boljša možnost od novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, pa Posedi odgovarja, da je to kot vprašanje, ali je bolje umreti od aidsa ali od salmonele. "To je nesmiselno, v obeh primerih s tem izpolnjujejo svoje obljube, da bodo zlomili sindikate, ampak to se ne bo zgodilo," je dejal Posedi.

V četrtek se bo sestal stavkovni odbor, ki ga je oblikovala Posedijeva skupina in ga vodi Dušan Miščevič‡. Slednji po današnjem sestanku ne izključuje možnosti, da bo stavkovni odbor že v četrtek določil datum stavke.

Pojasnil je, da je ministrico danes nekajkrat pozval, naj pristopijo k pogajanjem o predlogu aneksa pogajalske skupine, ki jo vodi Posedi. A ima že ves čas občutek, "da vladna stran prav provocira sindikate k temu, da bi šli v stavko, da lahko sprejme interventni zakon, s katerim bi odpravo nesorazmerij enostavno dokončno odpravili".

Ministrica pravi, da se je trudila sindikatom ponovno obrazložiti razmere, ki vladi onemogočajo povišanje mase sredstev za plače. Upa, da bodo sindikati z javnimi uslužbenci ponovno opravili "resno razpravo, kaj je tisto, kar danes v slovenskem prostoru lahko šteje kot razumno obnašanje zaposlenih v javnem sektorju". Pripravljena je na pogovor, če ga sindikalna stran želi. Pogajanja pa so bila pravno formalno zaključena.

< Z NOVIM POSLOVNIKOM PROTIKORUPCIJSKE KOMISIJE DO JASNEJŠIH PRAVIL IN NOVIH PRISTOJNOSTI KOMISIJE