29.08.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

SINDIKATI JAVNEGA SEKTORJA IN VLADA PODPISALI DOGOVOR O PORAČUNU

Ljubljana, 29. 8. 2008 -  Včeraj so sindikati javnega sektorja in vlada na pogajanjih podpisali dogovor o poračunu razlik. Po besedah vodje sindikalne pogajalske skupine Dora Hvalice je to dober kompromis za javne uslužbence, ker bodo od 1. maja dalje za poračun dobili več, kot je najprej ponudila vlada. Kot je dejal minister Gregor Virant, bodo dobili tri milijone evrov več. Sindikalna stran si je s podpisanim dogovorom zagotovila tudi pravico, da se o tisti razliki, za katero v sindikatih menijo, da jo kljub temu še imajo pri tem poračunu, začnejo pogajati po 1. novembru.


 

V skladu z dogovorom bodo sindikati javnega sektorja dobili četrtino celotnega nesorazmerja, kar je zelo pomembno za tiste javne uslužbence, ki so s plačami najbolj zaostajali. Vlada je sprva ponudila samo četrtino preostanka plačnih razredov od 1. maja dalje.

 

Sporni 50. člen kolektivne pogodbe za javni sektor je imel po besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta dve možni razlagi. Po prvi varianti so izbrali tisto, ki je bila za javne uslužbence nekoliko manj ugodna, zdaj pa so po usklajevanjih s sindikati izbrali nekoliko ugodnejšo za javne uslužbence. Finančna razlika v državnem proračunu pa bo od prvotne ponudbe znašala okoli tri milijone evrov. Namesto zahtevanih 24 do 25 milijonov in sprva ponujenih štirih milijonov evrov bodo sindikati zdaj za poračun dobili sedem milijonov evrov.

 

Po besedh ministra Viranta je bila razlika med vladnim in sindikalnim prvotnim predlogom je bila okoli 19 milijonov evrov. Vladna stran je prepričana, da je s tem poračunom v celoti realiziran 50. člen kolektivne pogodbe za javni sektor, da je to skrajna možna razlaga tega člena, medtem ko sindikalna stran še vedno meni, da bi bilo mogoče z neko drugačno razlago priti tudi do večjega poračuna.

 

Jesenska pogajanj so za vlado pogajanja o spremembi kolektivne pogodbe, ki pa so odvisna predvsem od dejanskih izračunov novega plačnega sistema. V sindikatih še vedno trdno upajo, da bodo razliko izpogajali jeseni oz. po uveljavitvi sistema.

 

* * *


< ZA ODPRAVO POSLEDIC NEURIJ OBČINAM DODATNIH 966.845 EUR