04.08.2021 Starost: 1 let

SINDIKAT POZIVA OBČINE K ZAGOTAVLJANJU VARNOSTI REDARJEV

Ljubljana, 4. 8.2021 - Sindikat občinskih redarjev Slovenije poziva občine k zagotavljanju varnosti občinskim redarjem, kot posledico napada skupine moških na mestna redarja. Ob tem opozarja na po njihovih ocenah nedopustno redno prakso razporejanja v patrulje zgolj po enega občinskega redarja

Po dogodku v Mariboru pred dvema tednoma se je na sindikat obrnilo več občinskih redarjev. "Od nas v zvezi z dogodkom zahtevajo, da opozorimo na nedopustno redno prakso razporejanja v patrulje zgolj po enega občinskega redarja. Pri tem se počutijo ogrožene, skrbi jih njihova varnost, strah jih je, ker se ne morejo braniti," so v sporočilu za javnost zapisali v sindikatu.

V mariborskem primeru sta bila sicer skupaj na delu dva redarja, sindikat pa ostro obsoja fizični napad nanju in grožnje s smrtjo, ki sta jim bila priča. "V sindikatu smo pretreseni in šokirani. Poudarjamo, da je vsako nasilje, še posebej storjeno zoper pooblaščene uradne osebe - občinske redarje, nesprejemljivo in ga je treba ostro obsoditi ter preganjati z vsemi sredstvi. Fizični napad in grožnje s smrtjo so zavržna dejanja, zato od organov pregona pričakujemo, da takšna evidentna kazniva dejanja čim prej in prioritetno preiščejo ter zoper storilce podajo kazensko ovadbo. Za dejanja, storjena zoper občinska redarja, morajo storilci odgovarjati," so še zapisali.

Dogodek v Mariboru po navedbah sindikata dokazuje, kako nevaren je poklic občinskega redarja, pri opravljanju katerega so občinski redarji mnogokrat deležni psihičnega in fizičnega nasilja, ki se v zadnjih letih stopnjuje. Ob tem v sindikatu pojasnjujejo, da gre v podobnih primerih napadov in groženj za odškodninsko odgovornost delodajalca. "Če je delavcu povzročena škoda pri delu ali v zvezi z delom, mu jo mora povrniti delodajalec po splošnih pravilih civilnega prava. Posledice oz. škoda, ki občinskim redarjem nastane zaradi opravljanja nalog, je škoda, za katero jim pravo priznava ustrezno varstvo (odškodnino)."

Skupina moških je 21. julija na mariborskem Lentu napadla mestna redarja, ki sta nameravala na nepravilno parkirane avtomobile na pločniku namestiti obvestila o prekršku. Do njiju je po navedbah policije prišlo več moških, ki so jima začeli groziti, eden od njih pa je enega od redarjev odrinil. Ko ga je v nogo brcnil še drugi moški, sta se redarja umaknila v službeno vozilo. Moški so jima sledili do avtomobila in jima grozili s smrtjo.

Policisti dejanje preiskujejo v smeri kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Kot so povedali na Policijski upravi Maribor, kriminalistična preiskava še vedno poteka. "O vseh do sedaj zbranih obvestilih so policisti z vmesnim obvestilom že seznanili Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Ko bodo zaključili zbiranje obvestil in dokazov, bodo zoper storilce podali tudi kazensko ovadbo."

< MESEČNI UTRIP MESECA JULIJA