27.05.2010 Starost: 13 let
Kategorija: Novice

SESTANEK - PROSTOVOLJNI VEČSTRANSKI POBOT MEDSEBOJNIH POSLOVNIH SUBJEKTOV V DRŽAVI

Ljubljana, 27. 5. 2010 - V prostorih AJPES je potekal sestanek, na katerem je bil predstavljen sistem večstranskega pobotanja medsebojnih obveznosti poslovnih subjektov. Sestanek je vodila direktorica AJPES-a mag. Romana Logar, ki je v začetku predstavila delovanje aplikacije e-POBOT AJPES.


 

Pobot (kompenzacija) je urejen v 311. IN 318. členu Obligacijskega zakona. E-Pobot AJPES je sistem, ki omogoča hiter, varen, preprost, učinkovit in poceni način poravnavanja medsebojnih že dospelih obveznosti poslovnih subjektov. Gre za medsebojni obračun vzajemnih obveznosti in v večstransko pobotanje se prijavljajo samo že dospele obveznosti. Sodelovanje v večstranskem pobotanju je prostovoljno, vključitev v sistem pa je brezplačna.

 

V pobotu lahko sodelujejo gospodarske družbe, samostojni podjetniki in proračunski uporabniki. Pogoji za vključitev v e-POBOT AJPES je podpis Pogodbe o izvajanju večstranskega pobotanja medsebojnih obveznosti. Za uporabo spletne storitve e-POBOT pa je treba izpolniti še Vlogo za vključitev v sistem oddaje podatkov večstranskega pobotanja medsebojnih obveznosti. V e-POBOT AJPES se lahko prijavite prek spletnega portala AJPES, po elektronski pošti ali preko navadne pošte.

 

V pobot se vključujejo predvsem gospodarski subjekti, predvsem srednja in velika podjetja. Vsaj neko pobotanje uspe doseči skoraj 85% odstotkov sodelujočih.

 

Prosimo Vas, če nam sporočite vaše zanimanje za uporabo aplikacije večstranskega pobotanja medsebojnih obveznosti poslovnih subjektov. V primeru velikega zanimanja bomo za vse zainteresirane pripravili predstavitev omenjenega sistema.

 

* * *


< DRŽAVA BO USTANOVILA INŠPEKCIJO ZA NADZOR PLAČ