17.06.2010 Starost: 10 let
Kategorija: Novice

SESTANEK NA TEMO ZAKONA O DAVKU NA NEPREMIČNINE

Ljubljana, 17. 6. 2010 - Na Ministrstvu za finance je potekal sestanek o osnutku Zakona o davku na nepremičnine. Udeležili so se ga predstavniki ministrstva, Geodetske uprave RS, Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter Združenja občin Slovenije.

Ker se zaključuje vzpostavljanje sistema množičnega vrednotenja nepremičnin, poleg tega pa je vzpostavljena centralna evidenca nepremičnin, na ministrstvu menijo, da so podani pogoji za uvedbo davka na nepremičnine. V osnutku je določena najnižja davčna stopnja, to je 0,01%, razmišljajo pa tudi o določitvi zgornje meje. Poudarjeno je bilo, da so davčne stopnje za stanovanja za leto 2011 v prilogi osnutka zakona določene tako, da bo prihodek občin ostal na enaki stopnji kot do sedaj, zaradi česar imajo občine z višjo vrednostjo nepremičnin manjši odstotek davčne stopnje in obratno.

Predstavnik GURS je izpostavil, da bodo v septembru in oktobru vsi lastniki nepremičnin obveščeni o vrednosti nepremičnin, lastnikom pa bo dana možnost ugovarjanja vrednostim. Predvidevajo, da bo na koncu ostalo le nekaj nepremičnin brez lastnika.

Sprejeta je bila tudi odločitev, da bodo za vse občine narejene simulacije, kaj predlagane davčne stopnje pomenijo za posamezno občino. Zato bodo občine pozvane, naj posredujejo podatke, kolikšen odstotek nepremičnin v njihovi občini zajema posamezna vrsta nepremičnin (stanovanjska, industrijska, poslovna).

< USKLAJEVALNI SESTANEK - PRAVILA GASILSKE SLUŽBE