09.03.2010 Starost: 10 let
Kategorija: Novice

SESTANEK NA TEMO ČRPANJA EU SREDSTEV IN USTREZNOSTI RAZPISOV

Ljubljana, 9.3.2010 – Včeraj je na Službi Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj potekal sestanek na temo črpanja EU sredstev, na katerem smo se pogovorili o problemih, ki se občinam pri tem pojavljajo. Sestanka smo se udeležili predstavniki obeh združenj, predstavniki občin, predstavnik Ministrstva za okolje in prostor ter mag. Alenka Bratušek v imenu Ministrstva za finance. Sestanka se je udeležil tudi predsednik Združenja občin Robert Smrdelj.

V uvodnem govoru je mag. Zlata Ploštajner naredila kratek pregled situacije in problemov o katerih so občine in drugi obvestili SVLR, ter dodala, da si želi večjega sodelovanja na področju razpisov, saj bomo le tako lahko zares uspešni.

Nadaljevali so predstavniki občin s predstavitvijo svojih problemov, ki so jih imeli v preteklosti in polpreteklosti pri prijavljanju na razpise. Večkrat je bilo opozorjeno tudi na slabo komunikacijo med občinami in ministrstvi oziroma bolje rečeno, slabo odzivnost ministrstev pri dajanju mnenj občinam, saj kot smo slišali lahko občine na eno mnenje čakajo tudi po celo leto.

S strani SVLR je bila dana tudi pobuda, da se skupaj s predstavniki obeh združenj sestanejo na dveh sestankih na Ministrstvu za okolje in prostor, na temo odlaganja odpadkov in na temo enakih razpisnih pogojev. En sestanek pa naj bi potekal tudi na Ministrstvu za gospodarstvo, kjer naj bi se pogovorili o črpanju kohezijskih sredstev za trajnostni razvoj in njihovi namembnosti.

Predstavniki SVLR so zbranim na sestanku tudi obljubili, da bo v roku dveh mesecev poskušal na svoji spletni strani objaviti natančno razlago razpisnih pogojev in pravil, tako, da se občinam omogoči kar najuspešnejšo pripravo na razpise.

< DZ DANES O POKRAJNAH