04.01.2011 Starost: 12 let
Kategorija: Novice

SESTANEK NA JAVNI AGENCIJI RS ZA VARNOST PROMETA

Ljubljana, 4. 1. 2011 – Na Javni agenciji RS za varnost prometa je potekal koordinacijski sestanek glede preventivne akcije za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo.


 

Robert Strah je kratko predstavil preventivno akcijo za večjo varnost na nivojskih prehodih, ki se bo začela 14. februarja. Akcija bo potekala pod sloganom »Ustavite se. Vlak se ne more.« in podnaslovom »Prečkajte železniško progo varno.« Predstavljeni so bili televizijski in radijski spot, zgibanke, plakati in druga oglaševanja.

 

Ljubo Zajc, direktor agencije, je izpostavil, da je pomembno, da se govori o varnosti na železniških prehodih, saj je splošno število smrtnih žrtev prometnih nesreč v upadu, ob tem pa se ne zmanjšuje število žrtev prometnih nesreč na železniških prehodih. Zmanjšuje se tudi stopnja tolerantnosti splošne javnosti do teh prometnih nesreč. Pomembno je nekaj storiti, je poudaril Zajc.

 

Agencija je oblikovala akcijski načrt preventivne akcije, ki vsebuje 12 nalog, vendar so te po mnenju Zajca zelo šibke, zato je bilo na sestanku predlagane še nekatere nove aktivnosti npr. potrebna bo posodobitev pravnih predpisov; javnost seznaniti z dejstvom, da se kar 38% prometnih nesreč na železniških prehodih zgodi na tistih prehodih, ki so zavarovani z zapornicami, da pride do okoli 150 lomov zapornic na leto; opozoriti Ministrstvo za promet, da je pri podajanju soglasij k občinskim prostorskim načrtom (OPN) pozorno na vključitev nivojskih prehodov cest čez železniško progo v OPN; seznanjanje javnosti z ukinjanjem nivojskih prehodov, ki jih izvajajo Slovenske železnice, in še vrsto drugih aktivnosti.

 

Opozorjeno je bilo na slabo odzivnost občinskih svetov za vzgojo in preventivo v cestnem prometu. Sredi decembra je namreč potekal posvet z lokalnimi skupnostmi o nivojskih prehodi cest čez železniško progo, katerega so se od 96 občin udeležili predstavniki 26 občin.


< ZOS VLOŽIL ZAHTEVO ZA OCENO USTAVNOSTI 42. ČLENA ZAKONA O IZVRŠEVANJU PRORAČUNOV ZA LETI 2011 IN 2012