03.05.2011 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

SESTANEK ČLANOV DELOVNE SKUPINE ZA EVALVACIJO UČINKOV ENOTNIH ZIMSKIH POČITNIC

Ljubljana, 3. 5. 2011 – čŒlani delovne skupine, ki se ukvarjajo z evalvacijo učinkov enotnega termina zimskih počitnic, so se tokrat še zadnjič sestali na sestanku.

čŒlani delovne skupine so se strinjali, da se v skladu z nalogo delovne skupine ministru za šolstvo dr. Igorju Lukšiču posredujejo naslednji podatki, na podlagi katerih bo minister sprejel odločitev o enotnem oziroma neenotnem terminu zimskih šolskih počitnic:

- podatki Statističnega urada RS (SURS) o prihodih in prenočitvah turistov v februarju 2011 v primerjavi s podatki iz februarja 2010,

- podatki Združenja slovenskih žičničarjev o številu obiskovalcev na slovenskih smučiščih v mesecih februarju, marcu in v času zimskih počitnic za obdobje 2006 do 2011 (smučar/dan).

Podatki SURS-a kažejo na dvoodstotni padec prenočitev domačih gostov v februarju 2011 v primerjavi s februarjem 2010, podatki združenja žičničarjev kažejo na 14% padec števila smučarjev na dan v februarju 2011 v primerjavi s februarjem 2010. čŒlani delovne skupine, to je predstavniki turizma in lokalnih skupnosti, so na podlagi zbranih podatkov podali predlog, da se ministru predlaga en teden zimskih počitnic v dveh različnih terminih, kot je to veljajo pred spremembo pravilnikov, ki so uvedli enotni termin zimskih šolskih počitnic. Menijo namreč, da je imel enoten termin zimskih šolskih počitnic negativen vpliv na turistični obisk. Prav tako je članom delovne skupine blizu predlog Turistično gostinske zbornice, ki predlagajo, da se 27. člen predloga novele Zakona o osnovni šoli, ki določa enoten termin zimskih šolskih počitnic, spremeni in predlaga, da zimske počitnice trajajo en teden v februarju in se razporedijo v treh različnih terminih za vzhodno, osrednjo in zahodno Slovenijo.

čŒlani delovne skupine so izrazili tudi svoje razočaranje, saj je glede na časovnico za spremembo pravilnikov (60 dni) oziroma časovnico sprejema novele Zakona o osnovni šoli (v državnozborskem postopku naj bi bil predlog predvidoma septembra) jasno, da bodo zimske počitnice tudi v letu 2012 še vedno v enotnem terminu za vso Slovenijo.

< 131. SEJA VLADE