29.09.2017 Starost: 3 let

SEPTEMBRSKA ŠTEVILKA KOHEZIJSKEGA E-KOTIČKA

Ljubljana, 29. 9. 2017 - V tokratni izdaji Kohezijskega e-kotička si lahko med drugim več preberete o 10 letnem izvajanju t.i. programa Švicarski prispevek, evrospkih sredstvih in kulturni dediščini, aktualnih javnih razpisih, neposrednih potrditvah projektov ter o različnih izobraževanjih.

EU sredstva in kulturna dediščina
Leto 2018 bo evropsko leto kulturne dediščine z geslom: praznovanje raznolikosti in bogastva naše evropske dediščine. Cilj te pobude je izboljšati ozaveščenost o evropski zgodovini in vrednotah ter okrepiti občutek evropske identitete.

V obdobju 2014–2020 si Slovenija iz naslova evropske kohezijske politike na področju kulture lahko največ obeta iz programov Evropskega teritorialnega sodelovanja, saj zaradi svoje lege lahko sodeluje v raznovrstnih programih.

Švicarski prispevek
Izteka se 10-letno obdobje izvajanja Slovensko- švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji – t.i. program Švicarski prispevek (Swiss Contribution).

Švica je namenila približno milijardo švicarskih frankov za izvajanje programa v 10 državah centralne in vzhodne Evrope, ki so se leta 2004 priključile EU. Sloveniji je dodelila nepovratni prispevek v višini 21.956.000 CHF, kar je v času podpisa Okvirnega sporazuma predstavljalo okoli 14 milijonov evrov, v času implementacije projektov pa se je zaradi večkratne spremembe menjalnega tečaja med EUR in CHF ta znesek povečal za okoli 30 % (na 18 milijonov evrov).

V okviru slovensko-švicarskega programa sodelovanja se je sofinanciralo skupaj 8 projektov in skladov.

Neposredne potrditve projektov
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala naslednje odločitve o finančni podpori projektom 2014-2020:

1. Inovativen.si
  2. Vzpostavitev sistema za spremljanje zaposljivosti vosokošolskih diplomantov v Sloveniji in posodobitev eVŠ
  3. Novogradnja oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo - ZIM Stara Gora
  4. Vsebinska podpora prejemnikom sredstev (MSP) v začetnh fazah življenjskega cikla 2017-2018
  5. ePlačam
  6. Model dolgotrajne oskrbe v skupnosti