10.04.2015 Starost: 8 let

ŠE APRILA BO EKO SKLAD OBJAVIL POZIVE ZA DODELJEVANJE SPODBUD

Ljubljana, 9. 4. 2015 - Eko sklad bo javne pozive za dodeljevanje spodbud, v okviru katerih bo na voljo 30 milijonov evrov kreditov, 14 milijonov evrov nepovratnih sredstev in osem milijonov evrov iz sklada za podnebne spremembe, objavil še v mesecu aprilu. Eko sklad letos uvaja več sprememb, zainteresirane pa opozarjajo, da z deli lahko začnejo šele po oddaji vloge.


Spremembe, ki jih letos uvaja Eko sklad, so posledica sprejetja Energetskega zakona in nove Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije. Spremembe so ugodne za investitorje, saj zagotavljajo več sredstev za nepovratne finančne spodbude, so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor.

Eko sklad ocenjuje, da javnih pozivov ne bo treba predčasno zapirati. V drugi polovici aprila načrtujejo objavo vseh javnih pozivov, tako za kreditiranje okoljskih naložb, kot tudi za dodeljevanje nepovratnih sredstev. V aprilu objavljeni javni pozivi bodo namenjeni občanom za naložbe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije po celotni Sloveniji, sredstva pa bodo zagotovljena na podlagi omenjene uredbe.

V javni objavi je tudi program porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v letih 2015 in 2016, ki bo na vladi sprejet predvidoma v prvi polovici maja. Zaradi tega bodo višje nepovratne finančne spodbude za naložbe občanov na t. i. degradiranem območju na voljo v maju za investitorje iz devetih občin (Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota, Celje, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik).

Vlada RS je sicer poslovni in finančni načrt Eko sklada potrdila prejšnji teden. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je ob tem ocenila, da se interes občanov za posojila povečuje. Povpraševanje po spodbudah pa se povečuje zaradi možnosti sočasne pridobitve nepovratnih sredstev in posojil za istovrstno naložbo. Tudi pri pravnih osebah je zaradi ugodne obrestne mere zanimanja veliko, se pa pri nekaterih po ministričinih navedbah odražajo težave zaradi ustreznega zavarovanja plačila posojil. (Vir: STA)

* * *


< NAPOVEDNIK DOGODKOV V TEDNU OD 6. DO 10. APRILA 2015