29.12.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

S 1. JANUARJEM 2009 SE OPUŠČA DELOVNA KNJIŽICA KOT OBVEZNI DOKUMENT DELAVCA

Ljubljana, 29. 12. 2008 - Skladno s spremembami Zakona o delovnih razmerjih, ki so bile sprejete v letu 2007, se s 1. 1. 2009 opušča delovno knjižico kot obvezni dokument delavca, kar pomeni, da upravne enote ne bodo več izdajale delovnih knjižic in v delovne knjižice se ne bodo več vpisovali podatki.


 

Za večino zaposlenih se s 1. januarjem ne spremeni nič in jim tudi ni treba ničesar storiti. Glede hrambe delovnih knjižic namreč zakon za delavce, ki so 1. 1. 2009 zaposleni pri določenem delodajalcu, ohranja podobno ureditev, kot je veljala do 1. 1. 2009, kar pomeni, da delodajalec obdrži v hrambi delovne knjižice delavcev, ki so pri njem v delovnem razmerju. V primeru prenehanja delovnega razmerja pa mora delodajalec delavcu ob prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi vrniti delovno knjižico.

 

Podrobnosti o tem so objavljene na našem spletišču, na spletišču Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pa je objavljen obrazec, na katerem bodo delavci obdobja vključenosti v zavarovanje lahko dokazovali po 1. 1. 2009.

 

Več informacij najdete na spletnih straneh Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

 

* * *


< ALI BO NOV PLAČNI SISTEM V JAVNEM SEKTORJU ZAMRZNJEN?