22.06.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

REFERENDUM O POKRAJINAH

Ob 7. uri se je odprlo 3800 volišč po državi, volivke in volivce pa se bodo na posvetovalnem referendumu o ustanovitvi pokrajin opredeljevali, ali želijo živeti v eni izmed 13 predvidenih pokrajin. Izidi posvetovalnega referenduma se bodo ugotavljali na ravni občin, referendumskih območij in države.

Posvetovalni referendum o ustanovitvi pokrajin bo potekal na območju celotne države, in sicer na 13 referendumskih območjih. Gre za območja predvidenih pokrajin, njihovi prebivalci pa se bodo izrekali, ali se strinjajo z njihovo ustanovitvijo, na nekaterih območjih pa bodo volivke in volivce še povprašali, kako naj se pokrajina imenuje. Predlagane pokrajine so Celjska, Dolenjsko-belokranjska, Gorenjska, Goriška (Severnoprimorska), Koroška, Osrednjeslovenska, Posavska, Pomurska (Prekmursko-prleška), Obalno-kraška (Južnoprimorska), Vzhodnoštajerska (Ptujsko-ormoška), Savinjsko-šaleška, Mariborska (Osrednještajerska) ter Mestna občina Ljubljana kot posebna pokrajina. Volivci sicer na referendumu glasujejo tako, da na glasovnici obkrožijo besedo za ali proti. Kadar se na referendumskem območju odloča o več referendumskih vprašanjih, se o vsakem vprašanju glasuje s posebno glasovnico. Tako bodo denimo na območjih, kjer glasujejo tudi o imenu pokrajine, volivci prejeli po tri glasovnice. Veljavne bodo sicer vse glasovnice, na katerih bo volja volivca jasno razvidna. Izidi posvetovalnega referenduma se bodo ugotavljali na ravni občin, referendumskih območij in države. Državna volilna komisija bo uradne izide glasovanja predvidoma ugotovila 8. julija. Danes pa bo DVK na spletnih straneh objavljala podatke o volilni udeležbi, po 19. uri pa tudi referendumske izide, in sicer na ravni občin in referendumskih območij. Do zaprtja volišč ob 19. uri sicer velja volilni molk. Posamezniki, ki v tem času zaznajo kršitve molka, to lahko sporočijo dežurni službi ministrstva za notranje zadeve. Do 7. ure zjutraj se lahko domnevne kršitve volilnega molka sporočijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave, in sicer na številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa je kršitve mogoče prijaviti dežurni službi direktorata za upravne notranje zadeve na notranjem ministrstvu na telefonsko številko 080 21 13. Na dan glasovanja bo pri direktoratu za upravne notranje zadeve od 7. do 19. ure organizirana tudi dežurna služba za strokovno pomoč v zvezi z glasovanjem, vpisi v volilne imenike in izdajo potrdil iz evidence volilne pravice. Delovala bo na telefonskih številkah 01/428 48 15 in 01/428 45 76.

< OBJAVA PRVEGA JAVNEGA RAZPISA V OKVIRU ČEZMEJNEGA SODELOVANJE MED SLOVENIJO IN HRVAŠKO