20.08.2020 Starost: 1 let

REBALANS DRŽAVNEGA PRORAČUNA V SKLEPNI FAZI

Ljubljana, 20. avgusta - Priprava predloga rebalansa je v sklepni fazi, saj je vlada napovedala, da ga bo v DZ poslala do 1. septembra. O podrobnostih na ministrstvu za finance še ne morejo govoriti, saj se natančna ocena prihodkov in odhodkov še pripravlja. So pa trendi na področju javnih financ nekoliko bolj optimistični od pričakovanj.

Vlada mora v skladu z zakonom o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju iz letošnjega marca predlog rebalansa letošnjega proračuna v DZ poslati v 90 dneh po razglasitvi konca epidemije covida-19 (to se je zgodilo 31. maja), vendar ne pozneje kot 1. septembra. Na ministrstvu zagotavljajo, da bo vlada predlog v parlamentarni postopek predložila v zakonsko določenem roku.

Obenem so zapisali, da so "trendi na področju javnih financ, tudi zaradi vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, ublažitev njenih negativnih učinkov in normalno delovanje gospodarstva, nekoliko bolj optimistični, kot smo sprva pričakovali". Padec prihodkov od davkov je tako nekoliko nižji od pričakovanj, so dodali.

Natančna ocena načrtovanih prihodkov in odhodkov je sicer še v pripravi, a okvirno na ministrstvu ocenjujejo, da bodo prihodki letos dosegli okoli 9,3 milijarde evrov, odhodki pa naj ne bi presegli 13 milijard evrov. Pri tem gre res za prve ocene, ki niso dokončne, opozarjajo.

Po veljavnem proračunu je sicer zgornja meja dovoljenih izdatkov državnega proračuna v letu 2020 določena pri 10,36 milijarde evrov, prihodkov pa naj bi se v državno blagajno steklo 10,77 milijarde evrov. Država je torej v skladu z novembra lani sprejetim proračunom to leto načrtovala presežek, a zaradi financiranja ukrepov ob epidemiji in izpada prihodkov zaradi večtedenskega zaprtja javnega življenja je jasno, da bo primanjkljaj precejšen. Po pol leta se je ustavil pri 1,9 milijarde evrov.

Vlada je usmeritve za pripravo predloga rebalansa državnega proračuna za leto 2020 sprejela konec julija. Ministrstvom je naložila pripravo ukrepov za omejitev rasti oz. znižanje izdatkov, predvsem v smeri odložitve izdatkov, ki niso nujni. Komunikacija z ministrstvi po zagotovilih finančnega ministrstva poteka po ustaljenih postopkih, konkretni okviri za pripravo finančnih načrtov resorjev pa še niso bili določeni.

Ob tem pa v luči nekaterih pričakovanj in strahov, kaj bodo posledice rebalansa za prejemnike javnih sredstev in transferjev, na ministrstvu poudarjajo, da je "morebiten strah, da bi prišlo do slabšega dostopa na področju zdravstva ali na področju pokojnin, odveč".

< PREDSTAVNIKI VLADE, ŽUPANI IN RAZVOJNE AGENCIJE NA POSVETU O PRIPRAVI NAČRTA ZA OKREVANJE