19.10.2020 Starost: 2 let

RAZGLASITEV EPIDEMIJE

Ljubljana, 19.10.2020 - seznanjamo, da je Vlada Republike Slovenije sprejela Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije. Odlok prične veljati danes 19. 10. 2020 in velja 30 dni.


https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020146.pdf  

Razglasitev epidemije pomeni samo to, da se bo aktiviral državni načrt, na primer na področju Civilne zaščite, medtem ko vse ostalo, kar se tiče na primer šol, prehajanja med regijami in podobno za zdaj ostaja enako. Z razglasitvijo epidemije so po  besedah vladnega govorca, pridobili tudi pravno podlago, da lahko pripravijo nekatere ukrepe.

Tudi Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška statistična regija kljub razglasitvi epidemije ostajajo na oranžnem seznamu. "Kdo je na rdečem seznamu, namreč izve takrat, ko Nacionalni inštitut za javno zdravje objavi pojavnost okužb," je dejal Kacin. Ob tem je dodal, da nacionalni inštitut v nedeljo tega ni naredil in ne bo naredil niti danes.

Kot je v nedeljskem sporočilu za javnost zapisala vlada, so razglasitev epidemije na celotnem ozemlju države zahtevale epidemiološke razmere, povezane s širjenjem okužbe s koronavirusom, saj smo priča hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost. Slovenija je namreč v nedeljo skoraj dosegla vsa merila, ki si jih je zastavila za razglasitev epidemije.


< SESTANEK NA MJU - PREDLOG NOVELE ZAKONA O LOKALNIH VOLITVAH