05.10.2020 Starost: 15 dni

PRORAČUNA ZA LETI 2021 IN 2022 V OBRAVNAVI V PARLAMENTU

Ljubljana, 5. 10.2020 - Državni zbor se bo popoldne sestal na izredni seji, da bi se seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. Skupaj s preostalimi proračunskimi dokumenti ju bosta predstavila premier Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj, vsebinska razprava pa danes še ni predvidena, saj ju bodo najprej pretresli na sejah delovnih teles. Po pričakovanjih bodo vsi dokumenti proračunskih vsebin sprejeti na okoberski redni seji.

Državni proračun bo tudi v prihodnjih dveh letih še občutil posledice epidemije covida-19, ki je že letošnji proračunski primanjkljaj zvišala nad devet odstotkov BDP. Kljub temu naj bi se ta postopoma zniževal - na 5,6 odstotka BDP v letu 2021 ter na 3,1 odstotka BDP v letu 2022.

Za leto 2021 je DZ proračun sprejel že novembra lani, z zdaj predlaganimi spremembami pa se prihodki znižujejo na 10,72 milijarde evrov, medtem ko se bodo odhodki povečali na 13,47 milijarde evrov. V letu 2022 naj bi se prihodki povzpeli na 11,01 milijarde evrov, odhodkov pa bo za skupaj 12,60 milijarde evrov.

Tudi zahvaljujoč evropskim sredstvom sta državna proračuna za prihodnji dve leti zasnovana izrazito razvojno. Šircelj je ob njuni predstavitvi zatrdil, da bo večina proračunskih uporabnikov dobila več denarja, predvsem za investicije. Sredstva se sicer najbolj povečujejo za področja zdravstvenega varstva, prometa in prometne infrastrukture ter varovanja okolja in okoljsko infrastrukturo.

< ZDRUŽENJA OBČIN IN VLADA DANES PODPISALI DOGOVOR O POVPREČNINI