25.02.2009 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

PRISTOJNI ODBOR DZ ZA ZNIŽANJE PLAČ FUNKCIONARJEM

Ljubljana, 25. 02.09 - Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je za plenarno sejo pripravil zakon, s katerim bo DZ zaradi zaostrenih gospodarskih razmer funkcionarjem izvršne, zakonodajne in sodne veje oblasti znižal plače za štiri odstotke. Z znižanjem funkcionarskih plač bo državni proračun privarčeval 2,8 milijona evrov. V tem paketu je zajeto tudi znižanje plač županov in podžupanov.

Odbor je na današnji seji združil dva predloga zakonov: o začasnem znižanju plač funkcionarjev, ki ga je vložila vlada, ter o začasni uvrstitvi določenih funkcij zakonodajne oblasti v plačne razrede, ki so ga predlagale vse poslanske skupine z izjemo SNS. Znižanje plač za funkcionarje vseh treh vej oblasti so uredili v vladnem predlogu zakona in tako določili, da bodo ti od 1. aprila letos do 1. aprila prihodnje leto prejemali za štiri odstotke nižje osnovne plače, kar ustreza enemu plačnemu razredu. Državni zbor bo predlagani zakon predvidoma potrdil že na zasedanju prihodnji teden.

< VABILO MEDIJEM NA SKUPNO SEJO PREDSEDSTEV SOS IN ZOS