20.08.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

PRISTOJNI DELOVNI TELESI DS O ZAKONU O USTANOVITVI POKRAJIN

Ljubljana, 20. 8. 2008 - Na včerajšnji skupni seji Komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter Interesne skupine lokalnih interesov so državni svetniki obravnavali predlog Zakona o ustanovitvi pokrajin. Večina članov obeh teles je menila, da je zakonski predlog primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, s katerim naj bi določili njihova območja, imena in sedeže, je vlada v državni zbor posredovala po junijskem posvetovalnem referendumu. Poslanke in poslanci naj bi se po napovedih do zakona opredeljeval na izredni seji, ki naj bi bila konec avgusta, vendar za zdaj takšne zahteve še ni.

Minister Žagar je v uvodu državnim svetnikom orisal predlagani pokrajinski zemljevid in povedal, da se boji, da do pokrajin še dolgo ne bomo prišli, če pokrajinska zakonodaja ne bo sprejeta v tem mandatu in se bo proces v prihodnjem začel znova. Dodal je še, da pri določanju območij, sedežev in imen bodočih pokrajin ni mogoče najti idealne rešitve, ki bi ustrezala vsem prebivalcem in 210 občinam.

Po besedah predsednika komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Darka Frasa, je na zadnji zakonski predlog prispelo okrog 50 mnenj oz. pripomb. Precej teh mnenj, zlasti glede sedežev in imen, pa si je med seboj tudi nasprotujočih, tako da bo težko upoštevati vsa.

< NA DOPISNI SEJI VLADE RS SPREJETI NUJNI INTERVENTNI UKREPI ZA ODPRAVO POSLEDIC NEPOSREDNE MATERIALNE ŠKODE ZARADI NEURJA S TOČO TER POROČILO O INTERVENCIJI IN INFORMACIJA O ŠKODI ZARADI NEURJA S TOČO, DNE 8. AVGUSTA 2008