16.01.2009 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

PRIORITETA SLVR KONSTITUIRANJE POKRAJIN V LETU 2011

Ljubljana, 16. 1. 2009 - Po besedah ministrice mag. Zlate Ploštajner želi Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko RS v letu 2010 izvesti volitve v pokrajinske organe in pokrajine v letu 2011 tudi konstituirali.


 

V predstavitvi prioritet Službe vlade za lokalno politiko in regionalni razvoj, ki jo vodi ministrica Ploštajnerjeva, je med drugim izpostavila kohezijsko politiko, ki je po njenih besedah tudi regionalna politika. Povedala je, da je bilo konec lanskega leta dogovorjeno, da organ upravljanja ostane enovit, na Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR). S službo vlade za razvoj in evropske zadeve pa bodo tesno sodelovali.


Glede črpanja evropskih sredstev prvo obdobje 2004-2006 "uspešno zaključujemo in smo z izplenom lahko zadovoljni". Po drugi strani pa po besedah ministrice "ne moremo biti tako zadovoljni s stanjem na novi perspektivi". Kot je dejala, je bilo v preteklih dveh letih v Sloveniji izvedenih relativno malo aktivnosti.

 

"Res je, da moramo pri tem upoštevati, da je to nova finančna perspektiva in da so zamude normalen del procesa, ne le pri nas, tudi drugod; žal je tako, da Evropska komisija ne dela nič hitreje, kot delajo nacionalne države," ugotavlja Ploštajnerjeva. Pri tem je pojasnila, da bi bilo idealno, če bi do potrditve operativnih programov prišlo v letu 2006, a se je to zgodilo šele "globoko v letu 2007", s čimer se zamakne tudi čas izvajanja. Razpisi so nato stekli, a ne na vseh področjih enako in ne na vseh področjih s predvideno dinamiko.


< VLADA SPREJELA UREDBO O ZAČASNEM NAČRTU UPRAVLJANJA VODA