25.08.2011 Starost: 9 let
Kategorija: Novice

PRI MINISTRU KRIŽANIČU O VIŠINI POVPREČNINE

Ljubljana, 25. 8. 2011 – Včeraj je na Ministrstvu za finance potekal  sestanek na temo višine povprečnine za leti 2012 in 2013. Sestanka, ki je bil prvi v nizu pogajanj, so se udeležili tako člani predsedstva Združenja občin Slovenije kot Skupnosti občin Slovenije. Ministrstvo za finance je predstavilo dva predloga višine povprečnine za leti 2012 in 2013, do katerih se bosta predsedstvi ZOS in SOS opredelili na sestanku prihodnji teden.

Ministrstvo za finance je na sestanku združenjema predstavilo svoja predloga višine povprečnine. Za leto 2012 bi morala povprečnina znašat 579,36€, ker pa se tu ne bi upoštevala masa za plače za leto 2012 (samo za občinske uprave), so predlagali 578,45€. K temu so dodali, da bi se investicije morale zmanjšat za 4%. Drugi predlog, ki je bil predstavljen, pa predvideva zvišanje povprečnine za 2% (po prvem predlogu nekaj manj kot 4%) in zmanjšanje sredstev za investicije prav tako za 2%.

Predsednik ZOS Robert Smrdelj je izpostavil, da osnovno težavo predstavlja zakonodaja, ki v okviru že danih pristojnosti občinam nalaga nove obveznosti ne zagotavlja pa finančnih sredstev za njihovo izvajanje.

Predlagano je bilo, da obe asociaciji do naslednjega petka pripravita poročilo, katera novo sprejeta zakonodaja nalaga občinam nove naloge in s tem povzroča največ težav. Nadalje bodo organizirani sestanki s posameznimi ministrstvi, na katerih bodo predstavljene konkretne težave in predlogi rešitev s strani ZOS in SOS.

Predsedstvi ZOS in SOS se bosta sestali na sestanku naslednji teden in bosta razpravljali o predlogih višine povprečnine in Ministrstvu za finance in Službi Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko posredovali poročilo katera novo sprejeta zakonodaja občinam nalaga največ novih nalog in kako te zmanjšati.

< PREDSEDNIK SMRDELJ PRI DRŽAVNEM SEKRETARJU SUVOROVU