24.11.2008 Starost: 11 let
Kategorija: Novice

PREVZEM POSLOV NA PODROČJU LOKALNE SAMOUPRAVE IN REGIONALNE POLITIKE

Ljubljana, 24.11.2008 - Novoimenovana ministrica za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner je prevzela posle od svojega predhodnika Ivana Žagarja. Odhajajoči minister je ob tem izrazil zaskrbljenost nad "duhom centralizma", ki po njegovem izhaja iz koalicijskega sporazuma. Njegova naslednica pa je zagotovila, da si bo prizadevala za krepitev lokalne samouprave.

Žagar je ob primopredaji poslov svoji naslednici poleg uspešnega dela zaželel, da bo znotraj nove vlade obdržala avtonomijo. Odhajajoči minister je namreč nekoliko zaskrbljen zaradi zapisa v koalicijskem sporazumu, kjer se po njegovem mnenju čuti "duh centralizma". Žagar tudi upa, da v sedanjem mandatu ne bo prišlo do bistvenih posegov v sistem, ki bi lahko ogrozil nadaljevanje črpanja evropskih sredstev. Dosedanji minister tudi upa, da bo v tem mandatu zaključen projekt pokrajin. Poudaril je še, da imajo, kar se tiče regionalizacije, najbolj uspešne države največji delež BDP na ravni lokalne samouprave. "Dela je veliko," je svojo naslednico opozoril Žagar.

Ploštajnerjeva pa se je odhajajočemu ministru zahvalila za opravljeno delo, ki bo tudi podlaga za njeno delo. "Vem, da nas na tem področju čaka obilo dela, odprtih vprašanj, izzivov in tudi že zastavljenih stvari, ki jih je treba nadaljevati."

Novoimenovana ministrica verjame, da bodo vse to zmogli s ciljem, da okrepijo lokalno samoupravo. "To se mi zdi izjemno pomembno in za tem tudi mislim stati," poudarja. Nova ministrica je napovedala tudi okrepitev vloge regionalne politike pri razvoju države, saj meni, "da tudi v teh kriznih časih ne smemo pozabiti na regionalni vidik". Napovedala je še izboljšanje sistema črpanja evropskih sredstev brez ogrožanja vzpostavljenega sistema.

< NIČ O NAS BREZ NAS V OBČINI - SVETOVNI DAN OTROKA