06.12.2021 Starost: 173 dni

PREPOVED STREŽBE HRANE IN PIJAČE NA STOJNICAH

Ljubljana, 6. 12.2021 - Vlada je s soboto prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah, izjema je le pečen kostanj. Pri sejemskih prireditvah na odprtih površinah je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, njihovo območje pa mora biti ograjeno tako, da pristop drugače kot prek uradnega vhoda ni mogoč.

Ponudniki so po poročanju medijev razočarani, jezni, nekateri tudi obupani. Na novoletnem sejmu v Ljubljani je treba za najem praznične hišice odšteti od 1700 do 15.000 evrov, poroča portal 24ur. Dodaja, da z mariborskega in ljubljanskega zavoda za turizem sicer sporočajo, da bodo najemnikom stojnic stopili naproti, in jim, če stojnic ne bodo mogli več odpreti, del plačila povrnili.

V skladu z danes sprejetimi spremembami odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 je izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti dovoljeno tako na odprtih površinah kot tudi v zaprtih prostorih, vendar pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra.

Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo kongresno ali sejemsko dejavnost. Uvede se redni nadzor nad njegovim izvajanjem, so po dopisni seji vlade sporočili z ministrstva za zdravje.

V lokalih je strežba jedi ali pijač dovoljena samo v sedečem režimu, in sicer med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.

Glede sejemskih prireditev na odprtih površinah, kamor sodijo tudi novoletni sejmi, ki so v teh dneh organizirani v že kar nekaj mestih po državi, odlok še določa, da je treba zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda.

Spremembe odloka, ki začne veljati v soboto, je vladi predlagala strokovna skupina za covid-19, katere vodja Mateja Logar je novinarjem pojasnila, da je tveganje za prenos okužbe na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih.

< VLADA POTRDILA SPREMEMBE NA PODROČJU FINANCIRANJA OBČIN