03.11.2014 Starost: 7 let

PREDSTAVNIKI ZDRUŽENJ OBČIN IN FINANČNEGA MINISTRSTVA V SREDO O SPREMEMBAH PRORAČUNA 2015

Ljubljana, 3. 11. 2014 - Predstavniki združenj občin in Ministrstva za finance se bomo na sestanku v sredo, 5. novembra, posvetili pripravi sprememb proračuna za leto 2015. Vladni predlog namreč predvideva tudi znižanje povprečnine in ukinitev sofinanciranja investicijskih občinskih projektov, čemur v občinah ostro nasprotujemo. Zahtevali smo tudi poseben sestanek pri predsedniku vlade.


Znižanje povprečnine za občine je namreč v vladnem predlogu ukrepov na odhodkovni strani proračuna za leto 2015 določeno v višini 67,6 milijona evrov, 23 milijonov evrov prihranka pa si vlada obeta od ukinitve sofinanciranja investicijskih projektov občin v višini dva odstotka primerne porabe občin.
 
V vseh treh združenjih - Združenju občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenju mestnih občin Slovenije - smo nad vladnim predlogom presenečeni in smo zato predstavnike vlade pozvali na pogovor. Na Ministrstvu za finance so sestanek sklicali za sredo, združenja pa zahtevamo še poseben sestanek pri premierju Miru Cerarju. 

 
V Združenju občin Slovenije smo sestanek zahtevali, ker odločno nasprotujejo predlaganim ukrepom. V dopisu vladi smo zapisali, da se občine zavedajo zahtevnega finančnega položaja države in so k zmanjševanju krize in konsolidaciji javnih financ že veliko prispevale.

 
Med drugim absolutno nasprotujemo ukinitvi sredstev za sofinanciranje investicij, saj takšen predlog pomeni varčevanje na najšibkejših in najrevnejših občinah in je kot takšen nepravičen, nesorazmeren in nedopusten. Glede zniževanja povprečnin pa opozarjamo, da je ob kakršnemkoli zmanjševanju finančnih virov občinam nujen tudi odvzem finančnih obveznosti, ki jih imajo občine po zakonu.  

 


< SLOVENIJI ODMRZNJENA VSA SREDSTVA EVROPSKE KOHEZIJSKE POLITIKE