20.08.2020 Starost: 2 let

PREDSTAVNIKI VLADE, ŽUPANI IN RAZVOJNE AGENCIJE NA POSVETU O PRIPRAVI NAČRTA ZA OKREVANJE

Brdo pri Kranju, 20. avgusta - Premier Janez Janša se bo s člani ožje delovne skupine za usklajevanje investicij iz sredstev EU danes na Brdu pri Kranju srečal z župani in direktorji regionalnih razvojnih agencij. Tema delovnega posveta bo priprava načrta, ki bo podlaga za koriščenje sredstev iz evropskega svežnja za okrevanje po koronski krizi.


Na sestanku bodo člani omenjene delovne skupine podrobneje predstavili vsebine in prihodnje aktivnosti v okviru priprave načrta za okrevanje in odpornost, nato pa bodo prisluhnili mnenjem in predlogom županov in vodstev regionalnih agencij, napovedujejo v premierjevem kabinetu.

Sodelujoči se bodo v pogovorih osredotočili predvsem na okrevanje po pandemiji, krepitev zelene dimenzije EU, digitalno transformacijo in posebno podporo regionalnim in nacionalnim ukrepom z učinkom v lokalnih skupnostih, s ciljem, da bi Slovenija najbolj učinkovito počrpala izpogajana sredstva EU.

Načrt je namreč nacionalni program projektov in ukrepov, za katere bo Slovenija namenila sredstva iz evropskega svežnja za okrevanje EU po koronski krizi, dogovorjenega na julijskem maratonskem večdnevnem vrhu EU. Sveženj, ki mu mora zeleno luč prižgati še Evropski parlament, vključuje proračun unije za obdobje 2021-2027 v vrednosti 1074 milijard evrov in novi sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov.

Slovenija lahko iz celotnega svežnja po sedanjih ocenah računa na 10,5 milijarde evrov, od tega na 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev, a mora tako kot ostale članice pripraviti program ukrepov, ki bo podlaga za odločanje Evropske komisije in Sveta EU o izplačilih sredstev.

Priprava načrta po zagotovilih predstavnikov vlade poteka intenzivno, saj bo pretežni del sredstev iz sklada za okrevanje treba porabiti že v naslednjih dveh letih. Vlada je v ta namen oblikovala tudi dve delovni skupini, strateško in operativno.

Za ukrepe in projekte iz načrta naj bi bilo rezerviranih 10 milijard evrov.


< SESTANEK NA MORS