27.09.2017 Starost: 3 let

PREDLOG NOVELE O FINANCIRANJU OBČIN V DRUGO OBRAVNAVO

Ljubljana, 26. 9. 2017 - DZ je s 44 glasovi za in 26 proti sklenil, da je predlog novele Zakona o financiranju občin (ZFO-1C), ki spreminja način določitve povprečnine za občine, primeren za drugo obravnavo. Za tak sklep so glasovali predvsem poslanci koalicije, ki pa so tudi sami opozarjali, da bo treba besedilo izboljšati. V opoziciji menijo, da izgubljajo male občine.

Kot je v petkovi prvi obravnavi novele v DZ, sklicani na zahtevo SDS, povedala državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo Tanja Bogataj, novela bolj natančno določa način določitve višine povprečnine, pri čemer upošteva javnofinančne razmere in demografsko sliko občin. Z novelo določajo neupravičene stroške, ki se ne upoštevajo pri izračunu povprečnine, odpravljajo inflacijo pri izračunu in bolj pregledno določajo sodelovanje združenj občin v samem postopku.

Z novelo sistem sofinanciranja skupnih občinskih uprav spreminjajo tako, da se spodbuja ustanavljanje večjih grozdov, ki povežejo najmanj tri občine.

V koaliciji so napovedali, da bodo novelo na tej stopnji obravnave v DZ sicer podprli, a hkrati napovedali, da bodo v nadaljnjem postopku potrebne izboljšave.

V SD se po besedah Bojane Muršič strinjajo, da so potrebne spremembe pri načinu dodeljevanja sredstev občinam, predvsem v smislu, da bo sistem bolj dolgoročno vzdržen. Se pa bojijo, da predlagana novela tega ne zagotavlja. "Tokrat lahko podpremo sklep, da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo. A nujno je, da se pripravi takšen zakon, na podlagi katerega se bo na daljši rok vedelo, na kakšno višino sredstev lahko računajo občine," je dejala. Enako sta napovedala poslanca obeh manjšin.

Jani Möderndorfer (SMC) je izrazil upanje, da bo razprava v DZ vlado spodbudila k razmisleku ter da se vlada zaveda, da bo na koncu potreben kompromis. "Se bodo pa tudi lokalne skupnosti morale zavedati, da obstaja razlika med pričakovanim in pa zmožnim," je dejal.

Peter Vilfan (DeSUS) pa je menil, da bo moral zakon pri izračunu povprečnine bolj upoštevati demografske kazalce, predvsem ko gre za dve največji občini, kjer so denimo potrebe po domovih za starejše vse večje.

V opoziciji so do predloga novele kritični. Po prepričanju Tomaža Lisca in SDS novela občinam prinaša manj sredstev, posebej za manjše, manj razvite občine. "Če boste pokazali analize in izračune, bodo ti pokazali, da gre ta zakon v prid verjetno dveh, treh največjih občin, vse ostale občine pa so tako kot določeni državljani drugorazredni," je dejal.

Tudi po prepričanju Zvonka Laha in NSi novela pomeni zniževanje prihodkov za večino občin. Novela po njegovem prepričanju izpušča veliko pomembnih meril za učinkovito in pravično financiranje občin, prav tako usmeritve računskega sodišča.

Matej T. Vatovec (Levica) pa je vladi očital, da je predlog pripravila, še preden je sploh prebrala revizijsko poročilo računskega sodišča, ki je pri financiranju občin ugotovilo številne nejasnosti in nedorečenosti. Opozoril je tudi na pomanjkanje dialoga, kar pa je minister za javno upravo Boris Koprivnikar zavrnil. (Vir: STA)

< PREGLEDNIK DOGODKOV IN IZOBRAŽEVANJ V TEDNU OD 25.9. do 29.9.2017