19.05.2017 Starost: 6 let

PREDLOG NOVEGA ZAKONA O MNOŽIČNEM VREDNOTENJU NEPREMIČNIN OBSTAL NA VLADI

Ljubljana, 18. 5. 2017 - Podobno kot zakona o davku na nepremičnine tudi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin v tem mandatu ne bo. Kot je po koalicijskem vrhu pred sejo vlade povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, je koalicija zakon tehnično uskladila, a političnega soglasja DeSUS in SD za nadaljevanje postopka ni.


Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je v sredo ob izjavi, da zakona o davku na nepremičnine še ne bo, izpostavila pričakovanje, da bo vlada še ta mesec v DZ poslala predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Zakon je sicer pripravljen ter medresorsko in strokovno usklajen.

 

Po nekaterih informacijah je kazalo, da utegne zakon vendarle priti na včerajšnjo sejo vlade, a se je očitno zataknilo. Za takšne občutljive vsebine je sicer v zadnjem letu mandata vlade, ko prihaja v ospredje politična matematika, vse težje pričakovati soglasje.

 

"Obžalujem današnjo odločitev koalicije, a če zakon nima politične podpore, ga ne moremo pospremiti na parlamentarno pot," je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

 

Dodala je, da odločitev obžaluje predvsem zato, ker niso prevladali strokovni argumenti. Rešitev bi prinesla več pravic lastnikom in uredila pravičnejše vrednotenje, s pomočjo zakona bi pospešili urejanje podatkov, ki so podlaga za vrednotenje, in bi tudi odpravili ugotovljeno neskladnost z odločbo Ustavnega sodišča, je dejala.

 

 


< PRIMERJALNA ANALIZA ODVAJANJA IN ČIŠČENJA ODPADNE VODE