26.10.2015 Starost: 7 let

POZIV K UPOŠTEVANJU DOPRINOSA OBČIN PRI REŠEVANJU BEGUNSKE OZIROMA MIGRANTSKE KRIZE

Ljubljana, 26. 10. 2015 - Združenje občin Slovenije je na predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja naslovilo dopis, v katerem naprošamo, da se v luči reševanja begunske oz. migrantske krize, kateri smo v Sloveniji priča v zadnjih 14 dneh, upošteva doprinos občin in naj najbolj obremenjenim občinam država pristopi na pomoč.

Situacija je za nekatere občine izredno težka. Posebej so izpostavljene občine ob tako imenovani Zeleni meji in občine locirane ob mejnih prehodih. Zadeve povezane z begunstvom oziroma migracijami so stvar vseh nas in ne le občin, v katerih so trenutno namestitveni centri. V kolikor se v pritok beguncev oz. migrantov v kratkem ne bo prenehal, se v podobni situaciji lahko znajdejo vse občine.

Tako smo Vladi RS v imenu svojih članic posredovali prošnjo, da:

1. stroški, ki nastanejo iz naslova begunstva oziroma migracij ne bremenijo občinskih proračunov, oziroma bodo sredstva v celoti povrnjena s sredstvi, ki jih bo posebej v ta namen pravočasno zagotovila Vlada RS;
  2. Vlada RS v najkrajšem možnem času razpiše 10.000 javnih del za potrebe izvajanja ukrepov ob migracijah v pomoč vojski in policiji;
  3. v kolikor začne prihajati do izrednih razmer, ko sta ogrožena varnost in življenja naših državljanov ter varnost države, Vlada RS nemudoma izvede ukrepe za varovanje šol,vrtcev, šolskih poti ter drugih javnih institucij in tako zagotovi varnost in svobodno gibanje državljanov RS.

Celoten dopis je dostopen TU.

< ODPRTO PISMO ZDRUŽENJ OBČIN PREDSEDNIKU VLADE RS