18.11.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

POSOČJE BOGATEJŠE ZA CENTER ZA LOČENO ZBIRANJE ODPADKOV

Tolmin, 18. 11. 2008 - Včeraj so v Volčah so odprli center za ločeno zbiranje odpadkov za območje tolminske, kobariške in bovške občine. Gre za primer dobrega sodelovanja treh posoških občin in pomemben premik k uresničevanju celovitega pristopa k ravnanju z odpadki, je poudaril odhajajoči minister.


 

Center je skupaj s predstavniki vseh treh posoških občin in Komunale Tolmin odprl minister Podobnik. Po ministrovih besedah bi morali v Sloveniji na deponijah zmanjšati delež odloženih odpadkov in povečati delež njihove predelave, recikliranja in kompostiranja. Izpostavil je tudi koncept regijskih centrov za ravnanje z odpadki, za katerega so se v Stari Gori dogovorile tudi severnoprimorske občine. Zbirni center v Volčah, za katerega so tolminska, kobariška in bovška občina brez DDV odštele 694.000 evrov, bo tudi prekladalna postaja regijskega centra za ravnanje z odpadki.

 

Center za ločeno zbiranje odpadkov v Volčah so v desetih mesecih uredili ob tamkajšnji deponiji, ki se ji dovoljenje za delovanje izteče sredi prihodnje leta. Potem naj bi odpadke vozili v Staro Goro, kar naj bi po predvidevanjih ceno komunalnih storitev v Posočju lahko povečalo za 80 odstotkov. Župan Občine Tolmin je pri tem opozoril, da časa za urejanje regijske deponije ni prav veliko. Posoški župani si sicer prizadevajo, da bi okoljsko ministrstvo podaljšalo dovoljenje za delovanje deponije v Volčah.

 

V zvezi s pobudami, da bi na regijsko deponijo v Staro Gori vozili tudi odpadke iz Goriške pokrajine v Italiji je minister Podobnik dejal, da so meje v Evropi resda padle, a bi veljalo ostati nekoliko konzervativen. Dodal je še, naj centri za ravnanje z odpadki naj najprej zaživijo, šele potem pa bi lahko razmišljali o teh idejah.

 

* * *


< KANDIDATKA ZA MINISTRICO OCENJENA USTREZNO