21.12.2020 Starost: 2 let

POSLANKE IN POSLANCI ZAVRNILI PREDLOG NOVELE ZAKONA O VOLITVAH V DRŽAVNI ZBOR

Ljubljana, 21. 12. 2020 - Poslanke in poslanci so na 54. izredni seji, ki je potekala od 18. 12. 2020, s 55 glasovi za in 26 proti zavrnili predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ-D). Za sprejem je bila potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev - 60 glasov.


Sprememba volilne zakonodaje je nujna, saj je ustavno sodišče ugotovilo, da je ta neustavna v delu, ki govori o določitvi volilnih okrajev. Zakonodajalcu je postavilo tudi dveletni rok za izpolnitev odločbe, ki poteče v ponedeljek. Ker predlog za ukinitev okrajev in uvedbo preferenčnega glasu tudi to pot ni prejel potrebne večine, je sicer pričakovati vložitev predloga za spremembe meja volilnih okrajev, ki je druga pot za implementacijo ustavne odločbe. Za sprejetje tega predloga pa je potrebnih 46 poslanskih glasov. Po mnenju predlagateljev zavrnjene novele zakona o volitvah v DZ je takšna pot manj ustrezna. Opozorili so, da predloga za preoblikovanje okrajev sploh še ni v DZ. Morebitne volitve, ki bi nastopile po ponedeljku, ko se izteče rok za implementacijo ustavne odločbe, pa bi bile postavljene pod vprašanje legitimnosti.

Poslanec LMŠ Rudi Medved, ki je bil v prejšnji vladi minister za javno upravo, je prepričan, da se meja okrajev ne bo dalo uskladiti. Takšen predlog so na ministrstvu v njegovem mandatu že pripravili, a je bil za mnoge poslance nesprejemljiv, ker je posegal v njihov volilni okraj.


Po besedah Mateja T. Vatovca (Levica) je ustavno sodišče pogoje zelo natančno definiralo, vsem pogojem pa je težko zadostiti. Če denimo uskladijo velikost okrajev, se s tem porušijo kriteriji geografske in kulturne zaokroženosti, je opozoril. Tak zakon pa bi zelo verjetno ponovno padel na ustavnem sodišču.


Predlagatelji so poudarjali, da bi z ukinitvijo okrajev in uvedbo preferenčnega glasu, volivci dobili večji vpliv na izvolitev posameznih poslancev, s tem pa bi se po njihovem prepričanju povišala tudi volilna udeležba in zaupanje v politiko. Opozorili so še, da so o predlogu opravili zelo dolgo razpravo ter upoštevali pripombe skoraj vseh strank in je zato najboljši možni kompromis.


Eden glavnih očitkov nasprotnikov predloga pa je bil, da bi ukinitev volilnih okrajev prinesla večjo centralizacijo. Predlog bi sicer prinesel nekaj več možnosti izbire znotraj posameznih list, a je prednost treba dati enakopravni zastopanosti in skladnemu regionalnemu razvoju.

                                                    * * *

 

Spremembe volilne zakonodaje z ukinitvijo okrajev in uvedbo preferenčnega glasu so vložile poslanske skupine SAB, LMŠ, Levica in SD, predlog pa po podprli še poslanci SMC, NSi in SNS in en predstavnik narodnosti. Proti so bili poslanci SDS in poslanec DeSUS, trije poslanci DeSUS so se vzdržali, eden pa na glasovanju ni bil prisoten.


< DRŽAVNI ZBOR RS POTRDIL ZAKON O ŽIČNIŠKIH NAPRAVAH ZA PREVOZ OSEB