08.11.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

POSLANCI ZASEDAJO TUDI NASLEDNJI TEDEN

Ljubljana, 8.11.2008 - Poslanke in poslanci bodo v naslednjih dneh odločali o zakonodaji, s katero naj bi odgovorili na finančno krizo. Sprejeli pa naj bi tudi zakon o vladi ter zakon o poslancih.


 

Državni zbor ima tako na dnevnem redu torkove seje novelo zakona o bančništvu ter novelo zakona o javnih financah, ki ju je državnemu zboru predlagala vlada premiera Janeza Janše.

 

Z novelo zakona o bančništvu bi med drugim uzakonili začasno neomejeno jamstvo za bančne in hranilniške vloge. O vsebini novele zakona so se sicer dogovorili na usklajevalnem sestanku, na katerega je premier Janša poleg finančnega ministra Andreja Bajuka in guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca med drugim povabil predsednika SD in sedaj že potrjenega mandatarja Boruta Pahorja. Ukrep začasnega neomejenega jamstva je bil na tem sestanku deležen soglasne podpore.

 

Z novelo zakona o javnih financah pa se uvaja jamstva za medbančna posojila za banke in tudi za zavarovalnice.

 

Na dnevnem redu torkove seje sta tudi noveli zakona o vladi ter zakona o poslancih, ki ju predlaga skupina poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD). Cilj novele zakona o vladi je sicer oblikovanje ministrstva brez listnice za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, kot je uzakonjeno v zakonu o odnosih RS s Slovenci zunaj njenih meja.

 

S predlagano novelo zakona o poslancih pa se režim "mirovanja" poslanske funkcije razširi tudi na primer, ko je poslanec imenovan za generalnega sekretarja vlade.

 

Ĺ e pred torkovim zasedanjem DZ se bodo sestala tudi novoustanovljena delovna telesa, ki bodo predloge pripravila za plenarno sejo. Mandatno-volilna komisija bo poleg tega v torek začela tudi postopek za imenovanje Državne volilne komisije. Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje pa bo pripravil predlog za razdelitev sredstev, namenjenih sofinanciranju strank. Proračunska sredstva se sicer strankam delijo glede na volilni rezultat.

 

* * *


< VLADA RS SPREJELA UREDBO O RAZVOJNIH SPODBUDAH ZA TURIZEM