29.07.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

POSLANCI POTRDILI NOVELO ZAKONA O SISTEMU PLAČ V JAVNEM SEKTORJU

Ljubljana, 29. 7. 2008 – S 44 glasovi za in 5 proti so poslanke in poslanci sprejeli novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Novelo je vlada v ponedeljek uskladila s sindikati javnega sektorja in naj bi omogočila nemoten prehod v nov plačni sistem.

Novelo zakona je v parlamentarno proceduro vložila vlada, z njo pa je želela natančneje opredeliti prenos števila razredov napredovanja v nov plačni sistem ter s tem omogočiti nemoten prehod v nov plačni sistem. Predlog je sprva določal, da bi uslužbenec v nov plačni sistem lahko prenese največ pet plačnih razredov oziroma sedem, ko gre za zdravnike. Takšnemu predlogu so nasprotovali sindikati javnega sektorja in zato je vlada z njimi v ponedeljek sklenila kompromis.

Med izredno sejo DZ so se vlada in sindikati javnega sektorja dogovorili za rešitev, po kateri nihče ne more napredovati več kot 10 plačnih razredov od osnovnega plačnega razreda. Takšen kompromis so poslanke in poslanci z dopolnilom vključili v besedilo zakona na seji matičnega odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, na plenarni seji pa ga je nato potrdil še državni zbor.

Po besedah državnega sekretarja na Ministrstvu za javno upravo, Romana Repa, je plačni sistem v zaključni fazi implementacije, prišlo pa je do različnih interpretacij določb, ki se nanašajo na prenašanje števila razredov napredovanj v nov plačni sistem. Zato so se odločili, da z jasno dikcijo poskušajo razmejiti prenos plačnih razredov.

<  JUTRI PRVA POLETNA IZREDNA SEJA DRŽAVNEGA ZBORA