22.11.2022 Starost: 9 dni

POSLANCI O PRORAČUNIH ZA PRIHODNJI DVE LETI IN DVIGU POVPREČNINE

Ljubljana, 22. 11.2022 - DZ bo novembrsko sejo danes nadaljeval z obravnavo predlogov državnih proračunov za prihodnji dve leti. Obravnaval bo tudi zakon o izvrševanju obeh proračunov v katerem je določena povprečnina v višini 700,00 eur. V dokumentih se prepletajo ukrepi za blažitev posledic epidemije covida-19 in energetske krize, razvojno naravnanost jima dajejo investicije, financirane tudi iz evropskih sredstev.

Proračun za leto 2023 je DZ sprejel že novembra lani, zdaj pa vlada predlaga nekatere popravke. Med drugim je po besedah premierja Roberta Goloba v njem načrtno oblikovala "ogromne rezerve". Gre za 1,5 milijarde evrov, od česar je 1,2 milijarde evrov rezerviranih samo za namen soočenja z energetsko in draginjsko krizo, večina za gospodarstvo.

Tudi zaradi večjih rezerv se bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto skoraj podvojil na 3,3 milijarde evrov. Leto pozneje naj bi se nato znižal na 1,7 milijarde evrov.

Za leto 2023 je sicer načrtovano zvišanje odhodkov za 25 odstotkov na 16,69 milijarde evrov, prihodkov pa naj bi se v državno blagajno steklo 13,38 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov več, kot je predvideno zdaj. V letu 2024 naj bi se prihodki dodatno povečali na 13,79 milijarde evrov, odhodki pa znižali na 15,51 milijarde evrov.

Finančni minister Klemen Boštjančič je oktobra ob predstavitvi proračunov v DZ izpostavil visok obseg načrtovanih sredstev za investicije, kar dokazuje njuno razvojno naravnanost. Za leto 2023 je za investicije in investicijske transferje predvidenih nekaj več kot 2,4 milijarde evrov, največ v zgodovini Slovenije. V letu 2024 se bo ta številka znižala na 1,8 milijarde evrov.

Poslanci bodo o proračunih in zakonu o njunem izvrševanju, v katerem je med drugim zapisano zvišanje povprečnine za občine glasoval v sredo.

< ANALIZA PRVEGA KROGA LOKALNIH VOLITEV 2022