08.07.2014 Starost: 9 let

POLITIČNE STRANKE SMO POVPRAŠALI O EVROPSKI KOHEZIJSKI POLITIKI

Ljubljana, 8. 7. 2014 - Združenje občin Slovenije je na politične stranke naslovilo konkretna vprašanja o evropski kohezijski politiki.


Združenje občin Slovenije in 34 slovenskih občin, ki imajo za izvedbo pripravljenih 11 okoljskih projektov, je političnim strankam, ki kandidirajo na predčasnih državnozborskih volitvah 13. julija 2014, naslovilo naslednja vprašanja:

  1. Kako ocenjujete in napovedujete realizacijo koriščenja EU sredstev iz finančne perspektive 2007-2013 po posameznih skladih?
  2. Glede na to, da so sredstva EU pomemben razvojni vir v Sloveniji ali imate konkretne predloge in rešitve kako  pospešiti realizacijo črpanja sredstev na kohezijskem skladu (trenutna realizacija na kohezijskem skladu  je namreč daleč najslabša in izpod 50%)
  3. Kdaj bodo po vašem mnenju sprejeti programski dokumenti za novo finančno perspektivo (Partnerski sporazum in Operativni programi)?
  4. Kaj menite o vsebini Partnerskega sporazuma in operativnih programov? Kaj bi spremenili, če bi imeli možnost? V kolikšni meri so po vašem mnenju upoštevani predlogi lokalnih skupnosti in razvojnih regij?
  5. Slovenija bi lahko takoj pričela z izvedbo teh 11 pripravljenih kohezijskih projektov,
    1. Bi bilo po vašem mnenju bolje takoj izdati odločbe in začeti z izvajanjem projektov ali je bolje počakati na potrditev programskih dokumentov nove finančne perspektive 2014-2020 ?
    2. Kakšne so po vašem mnenju prednosti in kakšne slabosti takojšnje izdaje odločb in takojšnjega pričetka izvajanja projektov?
  6. V kolikor menite, da je potrebno takoj pričeti z izvedbo, bi vas prosili za opis na kakšen način bi to izvedli.

Celoten dopis s predstavitvijo problematike in vprašanji političnim strankam se nahaja TUKAJ.

Prejeli smo odgovore naslednjih strank  - do odgovorov posamezne politične stranke lahko dostopate s klikom na ime stranke:

Nova Slovenije  - krščanski demokrati

Slovenska demokratska stranka

Slovenska ljudska stranka

Stranka Mira Cerarja

Slovenska nacionalna stranka

Zavezništvo Alenke Bratušek

 

* * *


< JUNIJSKE KOHEZIJSKE NOVICE