07.07.2008 Starost: 14 let
Kategorija: Novice

POKRAJINSKI ZEMLJEVID KMALU V MNENJE OBČINAM

Koalicija se je danes soglasno odločila, da se postopek sprejemanja pokrajinske zakonodaje nadaljuje in da se zaključi še pred parlamentarnimi volitvami, je po današnjem koalicijskem vrhu povedal predsednik vlade. Zakone naj bi državni zbor obravnaval na izredni seji. Predlog zakona o ustanovitvi pokrajin naj bi v mnenje občine prejele konec tega tedna.

Kot je napovedal premier, bo vlada pripravila vse potrebno za oblikovanje predlogov, ki bodo omogočili nadaljevanje pokrajinske zakonodaje, dokončne odločitve pa so v rokah državnega zbora. Vlada bo tako pripravila predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, s katerim se določa njihova območja, sedeže in imena. Po besedah vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika naj bi zakon vlada pripravila v kratkem, po njegovem predvidoma še v tem tednu. Presečnik je podprl tudi pokrajinski zemljevid, ki bi bil takšen, kot je bil predmet referenduma, s tem, da bi se predvideno Osrednjeslovensko pokrajino razdelilo na dva dela, južni in severni. Pri čemer bi južni del preimenovali v Notranjsko-Dolenjsko pokrajino. Na Primorskem bi še naprej ostali pri dveh pokrajinah, saj je severni del na referendumu izrazil jasno voljo za samostojno pokrajino, je še dejal Presečnik. Potem ko bo vlada zakon o ustanovitvi pokrajin posredovala v državni zbor, bodo svoje mnenje do pokrajinskega zemljevida lahko posredovale občine. Kot je pojasnil premier Janša, DZ obvezuje določilo, da je potrebno pred dokončnimi odločitvami v zvezi z oblikovanjem pokrajin pridobiti mnenje občin. "Vlada bo eventuelno po pridobitvi mnenja občin s strani državnega zbora določene odločitve, ki jih bo sedaj predlagala, pred dokončnim sprejemom oziroma dokončnim odločanjem tudi spremenila oziroma korigirala," je dodal predsednik vlade. Na vprašanje, kdaj bi lahko potekala izredna seja DZ, na kateri bi obravnavali pokrajinsko zakonodajo, pa je odgovoril, da o konkretnih rokih, ki so v pristojnosti državnega zbora oziroma kolegija predsednika državnega zbora, koalicija ni govorila. Procedura bo potekala v okviru zakonskih in ustavnih rokov. Po Presečnikovih pojasnilih pa je za pridobitev mnenja občin minimalni rok najmanj 30 dni. Presečnik in poslanec NSi Martin Mikolič sta po današnjem sestanku predsednikov strank in vodij poslanskih skupin koalicije poudarila, da je pomembno, da se sprejemanje pokrajinske zakonodaje zaključi, posebej se jim zdi pomembno sprejetje t.i. tehničnega zakona o prenosu nalog na pokrajine in zakona o financiranju pokrajin. Poudarila sta, da je bilo v pripravo teh vsebinskih zakonov vloženega veliko dela in da gre za kakovostne rešitve. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da za DeSUS pokrajine niso programska prioriteta, in spomnil, da so umaknili svojo podporo v tistem trenutku, ko ni bilo več širšega soglasja v DZ. Paketa pokrajinske zakonodaje ne bodo podprli, strinjajo pa se, da "se ta zgodba še v sklicu tega državnega zbora zaključi".

< LETA 2009 V SLOVENIJI 15 REGIJSKIH CENTROV ZA RAVNANJE Z ODPADKI