16.05.2014 Starost: 9 let

POGAJANJA VLADE IN SINDIKATOV BREZ DOGOVORA ZA LETO 2015

Ljubljana, 15. 5. 2014 - Vlada in sindikati javnega sektorja niso dosegli premikov o ukrepih za leto 2015. Vladna stran vztraja pri podaljšanju veljavnih ukrepov. O tem so se nekateri sindikati pripravljeni pogovarjati, ne želijo pa dodatnega zmanjševanja zaposlenih. A po oceni vlade, ki opravlja tekoče posle, bi moralo biti znižanje števila zaposlenih okoli dvoodstotno.


V proračunu za prihodnje leto je glede na letos predvidena za tri odstotke nižja masa za plače v javnem sektorju, ob tem da bi brez drugačnega dogovora konec leta prenehala veljati večina aktualnih ukrepov za obvladovanje plačne mase. Po izračunih naj bi triodstotno znižanje plačne mase znašalo približno 83 milijonov evrov.

 

Po okoli treh urah pogajanj je glavni vladni pogajalec in notranji minister, ki opravlja tekoče posle, Gregor Virant ponovil, da je ideja vlade podaljšanje zdaj veljavnih ukrepov. Cilj triodstotnega znižanja plačne mase pa bi dosegli s postopnim zmanjševanjem števila zaposlenih.

 

Znova je poudaril tudi, da to nikakor ne pomeni nižanja plač ali katerekoli druge pravice javnih uslužbencev, temveč tako imenovano mehko metodo zmanjševanja števila zaposlenih, torej z nenadomeščanjem, popravki sistemizacij, racionalnejšim upravljanjem z dežurstvi, nadurami itn.

 

Po trenutnem dogovoru se sicer število zaposlenih v javnem sektorju znižuje za en odstotek na letni ravni. Na vprašanje, za koliko odstotkov bi se torej število zaposlenih moralo po novem zniževati, da bi vlada dosegla proračunski cilj, Virant konkretno ni želel odgovoriti. "Pred nami so še zelo dolga pogajanja," je dejal, a hkrati pojasnil, da bi po njihovem mnenju v prihodnjem letu moralo zadoščati zmanjševanje števila zaposlenih "tam nekje okrog dveh odstotkov".

 

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je ocenil, da se vladna ideja o podaljšanju trenutno veljavnih ukrepov "delno tepe z ambicijo" triodstotnega znižanja plačne mase. Po njihovi presoji namreč to ni mogoče in bi vlada morala ta cilj opustiti. O dodatnem znižanju ali plač ali števila zaposlenih se namreč v konfederaciji niso pripravljeni pogovarjati, predmet pogajanj je lahko le podaljšanje ukrepov, je zatrdil.

 

Po drugi strani pa je vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič, kot je dejal, zelo razburjen: "Ponavlja se star vzorec. Naštel bi lahko področja, kjer se je v tej državi naredilo premalo, zdaj pa želijo spet posegati v javni sektor."

 

Kot je pojasnil Ščernjavič, je vladi postavil pogoje in tudi naštel konkretne segmente, kjer bi morali narediti več, denimo na področju javnih naročil in davčnih oaz. "Če to ne bo izpolnjeno, mene in najbrž še koga drugega zraven pri pogajanjih ne bo," je še povedal in pristavil, da bo več jasno v novem krogu pogajanj, ki so predvidena za prihodnji teden. < NAPOVEDNIK DOGODKOV V TEDNU OD 19. DO 23. MAJA 2014